skład / składniki
metoda gotowania
więc na początek przygotowujemy gruszki. Owoce należy starannie posortować, pozostawiając tylko dojrzałe, ale twarde i całe owoce, bez wad. Następnie umyj gruszki, połóż je na czystym ręczniku, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
gdy gruszki trochę wyschną, użyj specjalnego noża, aby usunąć cienką warstwę skóry. Możesz to zrobić zwykłym nożem, starając się odciąć warstwę do minimum. Gruszki przecinamy na pół, ostrożnie wycinamy rdzenie i łodygi.
przygotuj kwaśny roztwór, mieszając wodę i kwas cytrynowy. Przygotowane gruszki zanurzamy w roztworze, aby zachować ich piękny kolor, po kilku minutach spuszczamy płyn. Gruszki układamy we wcześniej przygotowanych słoikach, przesuwając warstwy borówkami i liśćmi porzeczki. Do każdego słoika wkładamy laskę cynamonu (opcjonalnie). Nie trzeba napełniać słoików do samej góry, wystarczy wypełnić je na wieszakach.
teraz przygotowujemy brzeczkę, dla której mieszamy razem wodę i zsiadłe mleko, rozpuszczamy sól w mieszaninie, dodajemy musztardę, mieszamy. Wlej gruszki do słoików brzeczką do góry. Aby owoce były całkowicie pokryte płynem. Bandażujemy słoiki gazą, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na półtora tygodnia. Ważne jest, aby temperatury nie przekraczały 22 stopni Celsjusza. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji.
kiedy ten czas minie, zamykamy słoiki pokrywkami i przenosimy słoiki do zimnego miejsca (do piwnicy). Zostawiamy je tam na 45 dni, po których gruszki będą gotowe do spożycia. W piwnicy będą przechowywane przez całą zimę.
smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g