namoczone gruszki na zimę w słoikach

Jak jeszcze możesz przygotować gruszki? Niezwykły sposób! Namoczone gruszki na zimę w słoikach są niezwykłe i bardzo smaczne. Jeśli masz dość kompotów, dżemów, syropów, powinieneś spróbować tej metody przechowywania gruszek. Przygotowane w ten sposób owoce można podawać samodzielnie na deser lub stosować w innych potrawach, na przykład dodawać do wypieków. Okazuje się bardzo aromatyczny! A borówki brusznicy sprawiają, że smak gruszek jest jeszcze bardziej oryginalny. Cynamon można dodawać do gruszek w razie potrzeby.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 D 2 h

więc na początek przygotowujemy gruszki. Owoce należy starannie posortować, pozostawiając tylko dojrzałe, ale twarde i całe owoce, bez wad. Następnie umyj gruszki, połóż je na czystym ręczniku, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.

gdy gruszki trochę wyschną, użyj specjalnego noża, aby usunąć cienką warstwę skóry. Możesz to zrobić zwykłym nożem, starając się odciąć warstwę do minimum. Gruszki przecinamy na pół, ostrożnie wycinamy rdzenie i łodygi.

przygotuj kwaśny roztwór, mieszając wodę i kwas cytrynowy. Przygotowane gruszki zanurzamy w roztworze, aby zachować ich piękny kolor, po kilku minutach spuszczamy płyn. Gruszki układamy we wcześniej przygotowanych słoikach, przesuwając warstwy borówkami i liśćmi porzeczki. Do każdego słoika wkładamy laskę cynamonu (opcjonalnie). Nie trzeba napełniać słoików do samej góry, wystarczy wypełnić je na wieszakach.

teraz przygotowujemy brzeczkę, dla której mieszamy razem wodę i zsiadłe mleko, rozpuszczamy sól w mieszaninie, dodajemy musztardę, mieszamy. Wlej gruszki do słoików brzeczką do góry. Aby owoce były całkowicie pokryte płynem. Bandażujemy słoiki gazą, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na półtora tygodnia. Ważne jest, aby temperatury nie przekraczały 22 stopni Celsjusza. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji.

kiedy ten czas minie, zamykamy słoiki pokrywkami i przenosimy słoiki do zimnego miejsca (do piwnicy). Zostawiamy je tam na 45 dni, po których gruszki będą gotowe do spożycia. W piwnicy będą przechowywane przez całą zimę.

smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy