kompot z białych winogron

lubisz kompoty jagodowe? Przygotuj się na zimę! Kompot z białych winogron jest szczególnie smaczny. Moja córka bardzo lubi ten napój i staram się go przygotować. Przepis jest bardzo prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Radzę wszystkim spróbować, jest bardzo smaczny!
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
51 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Włóż winogrona do miski, zalej zimną wodą ,pozostaw na 15 minut (jest to konieczne, aby górna warstwa grzybów z jagód została dobrze zmyta, co pomaga fermentować, ale nie potrzebujemy jej w kompocie). Następnie sortujemy jagody, oddzielając zepsute i zgniłe, usuwamy jagody z gałęzi.

2. Myjemy słoiki, sterylizujemy, napełniamy winogronami jedną trzecią.

3. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj. Ostrożnie wlej stromą wrzącą wodę do słoików z winogronami, przykryj blaszanymi pokrywkami, odstaw na około 15-20 minut.

4. Wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj. Wysyłamy rondel do ognia i doprowadzamy syrop do wrzenia, gdy cukier całkowicie się rozpuści, gotujemy przez kolejne 5 minut.

5. Wlej winogrona do słoików gorącym syropem i przykręć żelaznymi pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, zaizoluj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

puste miejsca są przenoszone do przechowywania w piwnicy (piwnica, spiżarnia).

smacznego kompotu i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy