skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż winogrona do miski, zalej zimną wodą ,pozostaw na 15 minut (jest to konieczne, aby górna warstwa grzybów z jagód została dobrze zmyta, co pomaga fermentować, ale nie potrzebujemy jej w kompocie). Następnie sortujemy jagody, oddzielając zepsute i zgniłe, usuwamy jagody z gałęzi.
2. Myjemy słoiki, sterylizujemy, napełniamy winogronami jedną trzecią.
3. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj. Ostrożnie wlej stromą wrzącą wodę do słoików z winogronami, przykryj blaszanymi pokrywkami, odstaw na około 15-20 minut.
4. Wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj. Wysyłamy rondel do ognia i doprowadzamy syrop do wrzenia, gdy cukier całkowicie się rozpuści, gotujemy przez kolejne 5 minut.
5. Wlej winogrona do słoików gorącym syropem i przykręć żelaznymi pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, zaizoluj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
puste miejsca są przenoszone do przechowywania w piwnicy (piwnica, spiżarnia).
smacznego kompotu i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

