skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Mięso wołowe musi być świeże, lepiej wziąć młodą wołowinę. Możesz upiec wołowinę ze śliwkami, pozostawiając mięso w całości, zawijając je w rolkę i nadziewając suszonymi śliwkami. Ale przygotowanie tego dania zajmie dość dużo czasu, czego w przeddzień Sylwestra zawsze brakuje.
Krok 2:
Dlatego szybciej i łatwiej jest pokroić mięso na porcje, zgasić je na kuchence. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, ponownie myjemy i pozwalamy wodzie dobrze spłynąć z mięsa.
Krok 3:
Dokładnie umyj suszone śliwki i gotuj na parze z gorącą wodą, aby się spuchły. Wystarczy 15 minut. Następnie spuść wodę i pokrój każdą suszoną śliwkę nożem na kilka części.
Krok 4:
Umyj orzechy włoskie, osusz je w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na suchej patelni. Orzechy włoskie należy rozbić na małe kawałki. Możesz to zrobić za pomocą zwykłego wałka do ciasta, wkładając orzechy do torby lub blendera. Po prostu nie ma potrzeby mielenia orzechów na mąkę.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż na nim cebulę, aż się zarumieni. Usuń cebulę z resztkami oleju z patelni.
Krok 6:
Rozłóż mięso na suchej patelni z grubym dnem. Olej roślinny nie musi być natychmiast dodawany, aby wołowina była soczysta i delikatna, należy ją najpierw ugasić we własnym soku.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj wołowinę, pozwól wilgoci z patelni całkowicie odparować.
Krok 8:
Wlej olej roślinny. Smaż mięso na średnim ogniu na oleju przez 15 minut, pozwól mu się zrumienić.
Krok 9:
Wyślij suszone śliwki na patelnię do mięsa, wlej trochę wody. Dodaj sól, czarny pieprz. Dusić je razem na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie wysyłamy przyprawioną cebulę i orzechy włoskie na patelnię (garść orzechów należy pozostawić do podania). Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ciecz powinna prawie całkowicie odparować. Podawaj wołowinę ze śliwkami, posypaną posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu, z sosem żurawinowym. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g