skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos barszczowy na zimę bez kapusty? Umyj świeże, jasne buraki, bez zadrapań i wgnieceń szczotką pod bieżącą wodą. Obieraczką do warzyw usuń skórkę i zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić buraki nożem w paski.
Krok 2:
Umyj również marchewki pod bieżącą wodą, pocierając skórkę szczotką. Jest to konieczne, aby pozbyć się cząstek ziemi. Obierz skórkę. Do siekania marchwi można użyć tarki z dużymi otworami lub specjalnego noża do krojenia.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Umyj pomidory pod bieżącą wodą i posiekaj średnią kostką. Nie powinieneś pozbywać się nasion pomidorów, będą tutaj bardzo przydatne.
Krok 4:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą, wstrząśnij z nadmiaru wilgoci i drobno posiekaj. Idealny jest tutaj pachnący lubczyk, koperek lub pietruszka. Przygotuj liść laurowy. Użyję trzech liści, ale możesz dodać dwa.
Krok 5:
Weź głęboką patelnię lub kocioł o grubych ściankach. Zmyć mieloną paprykę, uwolnić od nasion i pokroić w drobną kostkę. Umieść wszystkie warzywa na patelni. Dodaj sól, cukier, ocet i rafinowany olej słonecznikowy. A także mielona kolendra, nasiona kopru i liście laurowe do aromatyzowania. Wymieszaj dressing i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie, na gorąco, włóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.
puszki są wstępnie myte sodą, a następnie sterylizowane w dowolny sposób. Tak sterylizuję półlitrowe słoiki. Do każdego wlewam około centymetra zwykłej zimnej wody z kranu i sterylizuję w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu potrzeba na jego sterylizację. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.
dressing jest jasny, pikantny i bardzo aromatyczny. Przechowuj taki opatrunek w chłodnym, ciemnym miejscu. Zimą nie straci ani grama swojego koloru i pozostanie równie smaczna!
w zależności od tego, jaką gęstość barszczu preferujesz, możesz włożyć mniej lub więcej sosu do bulionu.
zwykle używam pół litra sosu na dwulitrową patelnię barszczu. Jednocześnie zawsze mam chudy bulion z dodatkiem białej fasoli i niewielkiej ilości ziemniaków. Barszcz okazuje się średnio gęsty, łyżka w nim nie stoi :)
zasada pracy z tym dressingiem jest dokładnie taka sama, jak w przypadku dressingu ze świeżych buraków. Nie należy go długo gotować w bulionie. Zaledwie kilka minut po ponownym zagotowaniu i barszcz jest gotowy!
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g