skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz fasolę przez noc,a następnie gotuj do połowy.
2. Usuń skórkę z pomidorów, poparzając je.
3. Obierz marchewki, paprykę, czosnek i cebulę.
4. Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę.
5. Włóż pokrojone pomidory do kotła, dodaj fasolę, wymieszaj, podpal i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
6. Do dużej miski wlej olej i dodaj sól, cukier, cebulę, paprykę, marchewkę, wymieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Mieszaj, gotuj pod przykryciem, upewnij się, że się nie przypaliłeś.
7. Gdy warzywa w misce będą gotowe, dodaj do nich fasolę i pomidory. Wymieszaj i dodaj esencję octu. Wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby doprowadź do smaku.
8. Dodaj czosnek i ostrą paprykę. Dusić przez 10 minut.
9. Ułóż w sterylnych słoikach, zakorkuj, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g