skład / składniki
metoda gotowania
z podanej ilości składników uzyskuje się 2,5 l saute.
1. Wstępnie umyj słoiki z sodą i wysterylizuj je na parze. Zagotuj pokrywki. Połóż wszystko na ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.
2. Przygotuj warzywa. Oczyść je. Cukinię, bakłażana, cebulę i dwa rodzaje papryki pokroić w kostkę. Blanszuj pomidory, zdejmij z nich skórkę i zetrzyj miąższ. Zetrzyj również marchewki.
3. Podpal trzy patelnie (lub wykonuj kolejne etapy). Ogień jest średni, na każdej patelni 5 łyżek. l olej słonecznikowy. Na pierwszej patelni włóż cukinię i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut. Na drugiej patelni włóż bakłażana i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut. Na trzeciej patelni włóż cebulę i podsmaż ją bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor (5 minut). Następnie dodaj marchewki do cebuli i gotuj bez przykrycia, czasami mieszając, przez 10 minut. Dodaj paprykę (bułgarską i ostrą) do cebuli z marchewką, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 5 minut.
4. Połącz wszystkie smażone składniki na jednej dużej patelni, dodaj pomidory, dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
5. Dodaj 3 łyżki oleju słonecznikowego, soli, czarnego pieprzu, suszonej bazylii, liści laurowych, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po 15 minutach dodaj ocet i czosnek przepuszczony przez prasę.
6. Rozłóż gorący sauté w słoikach, Zamknij, odwróć i zawiń na jeden dzień.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g