skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić saute z cukinii i bakłażana z warzywami na patelni? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował prostego zestawu warzyw, które można znaleźć w ogrodzie w ogrodzie. Możesz dodać lub odłożyć coś według własnych upodobań lub dostępności. Dobrze umyj i osusz wszystkie warzywa i zioła.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę. Paprykę pokroić na pół, usunąć łodygę i nasiona z rdzeniem.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1 cm, a następnie posiekaj każde kółko na ćwiartki. Posyp bakłażana solą i pozostaw na 10-15 minut, a w międzyczasie przygotuj resztę warzyw. Po co posypać niebieską solą? Jest to konieczne, aby pozbyć się goryczy, jeśli występuje w owocach.
Krok 4:
Cukinię pokrój również najpierw w kółka, a następnie każde kółko na pół. Jeśli używasz starszego warzywa, lepiej najpierw obrać je z grubej skórki, a następnie usunąć nasiona, które zwykle występują w dojrzałych owocach. W przepisie wykorzystano młodą cukinię.
Krok 5:
Pokrój cebulę na pół, a następnie pokrój każdą część w półpierścienie lub mniejsze fragmenty. Posiekaj marchewkę losowo, tym razem pokroiłem ją w koła i pół koła.
Krok 6:
Paprykę lepiej pokroić w drobną kostkę, aby maksymalnie zachowały smak w gotowym naczyniu. Aby uzyskać kontrast i jasność gotowego dania, używaj owoców o różnych kolorach, jeśli to możliwe.
Krok 7:
Pokrój pomidora losowo. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Możesz również zrobić przecier pomidorowy z owoców, siekając pomidora w blenderze lub tarcie na grubej tarce.
Krok 8:
Na patelni z wysokimi krawędziami na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wyślij smażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw, aby się nie przypaliły.
Krok 9:
Następnie dodaj paprykę na patelnię, mieszając, gotuj jeszcze przez około dwie minuty.
Krok 10:
Opłucz bakłażana i lekko wykręć rękami. Wyślij niebieskiego na patelnię.
Krok 11:
Następnie dodaj pomidora, sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i przykryj gulasz pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. Pomidor powinien dać sok, pozwoli to warzywom dusić się, a nie smażyć. Sprawdź po 2 minutach, czy na patelni jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie, Dodaj bardzo mało wody.
Krok 12:
Posiekaj warzywa. Jeśli używasz czosnku, pokrój go na małe kawałki lub przepuść przez prasę. Czosnek nie może być używany.
Krok 13:
Dodaj cukinię do patelni, wymieszaj gulasz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. Jeśli używasz dojrzałego warzywa, musisz dodać je razem z bakłażanem, ponieważ gotowanie cukinii zajmie trochę więcej czasu.
Krok 14:
Wyślij czosnek i szczyptę ulubionych przypraw do gotowego smażenia, delikatnie wymieszaj wszystko (ten krok można pominąć).
Krok 15:
Posyp gotowe danie ziołami, zdejmij naczynie z ognia i pozwól warzywom parzyć przez chwilę. Spróbuj ponownie na soli i, jeśli to konieczne, dodaj sól.
Krok 16:
Saute jest gotowy, możesz podać go do stołu. Smacznego!
saute wychodzi bardzo smacznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
latem, w czasie upałów, przygotuj gulasz, pozwól mu zaparzyć się w lodówce i delektuj się pysznym daniem warzywnym!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g