saute cukinia i bakłażan z warzywami na patelni

soczyste, zdrowe, apetyczne, dla całej rodziny! Saute z cukinii i bakłażana z warzywami na patelni to wspaniała wersja gulaszu warzywnego, który posłuży jako dodatek do dań mięsnych i drobiowych. Może być również podawany jako niezależne danie. Saute jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić saute z cukinii i bakłażana z warzywami na patelni? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował prostego zestawu warzyw, które można znaleźć w ogrodzie w ogrodzie. Możesz dodać lub odłożyć coś według własnych upodobań lub dostępności. Dobrze umyj i osusz wszystkie warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę. Paprykę pokroić na pół, usunąć łodygę i nasiona z rdzeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1 cm, a następnie posiekaj każde kółko na ćwiartki. Posyp bakłażana solą i pozostaw na 10-15 minut, a w międzyczasie przygotuj resztę warzyw. Po co posypać niebieską solą? Jest to konieczne, aby pozbyć się goryczy, jeśli występuje w owocach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię pokrój również najpierw w kółka, a następnie każde kółko na pół. Jeśli używasz starszego warzywa, lepiej najpierw obrać je z grubej skórki, a następnie usunąć nasiona, które zwykle występują w dojrzałych owocach. W przepisie wykorzystano młodą cukinię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na pół, a następnie pokrój każdą część w półpierścienie lub mniejsze fragmenty. Posiekaj marchewkę losowo, tym razem pokroiłem ją w koła i pół koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę lepiej pokroić w drobną kostkę, aby maksymalnie zachowały smak w gotowym naczyniu. Aby uzyskać kontrast i jasność gotowego dania, używaj owoców o różnych kolorach, jeśli to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora losowo. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Możesz również zrobić przecier pomidorowy z owoców, siekając pomidora w blenderze lub tarcie na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z wysokimi krawędziami na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wyślij smażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw, aby się nie przypaliły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj paprykę na patelnię, mieszając, gotuj jeszcze przez około dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz bakłażana i lekko wykręć rękami. Wyślij niebieskiego na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj pomidora, sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i przykryj gulasz pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. Pomidor powinien dać sok, pozwoli to warzywom dusić się, a nie smażyć. Sprawdź po 2 minutach, czy na patelni jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie, Dodaj bardzo mało wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj warzywa. Jeśli używasz czosnku, pokrój go na małe kawałki lub przepuść przez prasę. Czosnek nie może być używany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj cukinię do patelni, wymieszaj gulasz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. Jeśli używasz dojrzałego warzywa, musisz dodać je razem z bakłażanem, ponieważ gotowanie cukinii zajmie trochę więcej czasu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij czosnek i szczyptę ulubionych przypraw do gotowego smażenia, delikatnie wymieszaj wszystko (ten krok można pominąć).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp gotowe danie ziołami, zdejmij naczynie z ognia i pozwól warzywom parzyć przez chwilę. Spróbuj ponownie na soli i, jeśli to konieczne, dodaj sól.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Saute jest gotowy, możesz podać go do stołu. Smacznego!

saute wychodzi bardzo smacznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

latem, w czasie upałów, przygotuj gulasz, pozwól mu zaparzyć się w lodówce i delektuj się pysznym daniem warzywnym!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy