co można szybko zrobić z bakłażanem? Cała masa potraw, w tym: przekąski gorące i zimne, zapiekanki, sałatki, gulasze. To warzywo ma osobliwość-gorycz, którą w niektórych przypadkach lepiej usunąć przed gotowaniem. Z tego powodu proces może być opóźniony, ponieważ bakłażany powinny leżeć co najmniej pół godziny i wypuszczać sok. Ale jeśli pominiesz ten punkt, zastępując wydzielanie soku płukaniem pokrojonych owoców pod bieżącą wodą, szybko się ugotujesz.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na szybki bakłażan:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
bakłażan | 24 | 1.2 | 0.1 | 7.1 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
Zieleń | 41 | 3.7 | 0.4 | 7 |
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
jednym z szybkich i pysznych dań z bakłażana jest grecka musaka, coś w rodzaju naszej zapiekanki. Przygotowuje się mniej więcej tak:
- namoczone i wyciśnięte z goryczy bakłażany pokroić w plastry i usmażyć na oleju roślinnym.
- podsmaż cebulę i mięso mielone.
- dodaj posiekane pomidory do mielonego mięsa, zacznij dusić, sól i pieprz.
- w naczyniu do pieczenia ułóż warstwę bakłażana , na nich warstwę mięsa.
- naprzemiennie, aby mieć bakłażana na wierzchu.
- polać gotowanym sosem, posypać startym serem i piec w piekarniku do miękkości.
- W przypadku sosu: usmażyć mąkę na maśle; wlać mleko, mieszając; dodać gałkę muszkatołową, sól, starty ser; lekko ostudzić i wprowadzić ubite jajko.
danie można przygotować w 40 minut.
szybko gotowane bakłażany są częścią dużej liczby potraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej, Greckiej - ogólnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Na przykład Włosi lubią robić z nich caponatę, lasagne warzywną, sos do spaghetti. Niezwykle smaczna okazuje się sałatka z grillowanego bakłażana. W tym celu cebulę i bakłażany piecze się na grillu, a następnie kroi na kawałki razem z awokado. Wymieszaj i polej sosem z octu balsamicznego, oregano, soli, oliwy z oliwek. Lekka, bogata w witaminy przekąska na każdą okazję.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na bakłażana szybko:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
bakłażan w cieście smażony na patelni | 20 min | 349 | +222 |
bułki z bakłażanem z orzechami i serem | 30 min | 305 | +246 |
bakłażan z wieprzowiną po chińsku | 20 min | 296 | +42 |
Gruzińska przekąska z bakłażana | 10 min | 268 | +11 |
bakłażan i cukinia z serem w kuchence mikrofalowej | 30 min | 243 | +62 |
porady i wskazówki:
- bakłażany wchłoną mniej oleju podczas smażenia, jeśli zostaną wcześniej zalane wrzącą wodą
- aby bakłażany w przekąskach zachowały ładny kształt, nie usuwaj z nich skóry
- nieprzyjemny posmak bakłażana uzyskuje się po kontakcie z metalem
- Usuń gorycz z bakłażan przed gotowaniem, mocząc je w wodzie lub posypując solą, aby uwolnić sok
- jeśli ugotujesz bakłażana na dużym ogniu, nie ciemnieją