Istnieje około 500 gatunków ryb flądrowych.
flądra to bardzo tłusta i smaczna ryba. Jest cennym przedmiotem połowów.
Jeśli kiedykolwiek ugotowałeś flądrę, zauważyłeś specyficzny zapach, który pojawia się podczas smażenia. Ale miłośnicy białego, delikatnego i smacznego mięsa tej ryby nie zwracają uwagi na tę małą wadę. Co więcej, jeśli usuniesz skórę z flądry, zapach zmniejszy się. Odbywa się to w następujący sposób: łuski po jasnej stronie ciała ryby są usuwane, głowa jest odcinana, wnętrze jest usuwane, a tusza jest myta. Następnie płetwy są odcinane, ogon jest odcinany, a ciemna skóra uwięziona w części ogona jest usuwana ostrym ruchem. Flądrę można czyścić nożem lub sztywną szczotką, a także tarką. Przed czyszczeniem sparz flądrę wrzącą wodą.
W przypadku dużej flądry, jeśli jest wypatroszona, dobrze umyta i wysuszona, wzdłuż kręgosłupa z obu stron Można wyciąć dwa filety. Miąższ flądry jest biały, a kości jest w nim bardzo mało.
flądra ma przepisy smażone gotowane i pieczone. Niezwykle smaczna i wędzona flądra.
w pierwszych
potrawy z flądry
można dodać
wytrawne wino
, zieleń i różne
przyprawy
.
w większości przypadków gotujemy w domu smażoną flądrę. To bardzo delikatne, smaczne i zdrowe danie.
aby Twoje
przepisy z flądrą
duszone lub przyprawione poprawiły smak, należy dodać
majonez
do wody, w której ta ryba jest duszona (około 5-10% masy ryb, które kładziesz). Z tego płynu w przyszłości można przygotować różne
sosy
. A do flądry zaleca się podawanie sosu białego, pomidorowego lub cebulowego.
129 kcal
40 minutes
Przyjemne danie rybne z nutami cytrusowymi! Flądra smażona w piekarniku to dość
212 kcal
40 minutes
Ta przepyszna chrupiąca ryba z pewnością ci się spodoba! Flądra smażona w
125 kcal
40 minutes
Koneserzy pysznej ryby pokochają! Bardzo apetyczny i szybki!
51 kcal
30 minutes
Nigdy sam nie gotowałeś? Nadszedł czas!
111 kcal
2 hours40 minutes
Pyszna zupa rybna pochodzi ze słonecznego wybrzeża Włoch! Namira autor przepisu
138 kcal
1 hour20 minutes
Najdelikatniejsza ryba! Zdrowe danie bez czynników rakotwórczych!