skład / składniki
metoda gotowania
flądrę dokładnie spłukujemy wodą z ewentualnego brudu i pozostałości mułu, osusz tusze ręcznikami papierowymi. Następnie musisz położyć rybę na desce do krojenia oczami i ciemną stroną do góry, lekko zeskrobać skórę nożem (praktycznie nie ma łusek) i odciąć prawą płetwę. Oczyść stamtąd jelita i inne narządy wewnętrzne, starając się nie zmiażdżyć pęcherzyka żółciowego - w przeciwnym razie ryba będzie gorzka. Następnie ponownie dokładnie spłucz flądrę. Należy to zrobić z każdą rybą osobno.
w małej misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek, sól morską i czarny świeżo zmielony pieprz. Dobrze ubij mieszaninę. Możesz dodać inne przyprawy, które pasują do ryb.
następnie włóż pokrojone i obrane tusze flądry do dużej głębokiej miski i polej je przygotowanym sosem z soku z cytryny, musztardy, oliwy z oliwek i przypraw. Pozostaw rybę do marynowania przez około 20 minut. W tym czasie zostanie nasycony przyprawami, zniknie specyficzny zapach.
wlej mąkę do dużego szerokiego talerza (cała tusza rybna powinna się w nim zmieścić) i wyrównaj ją na całej powierzchni naczyń. Po marynowaniu flądry wyjmujemy ją z marynaty i strząsamy nadmiar mieszanki. Następnie lekko zwiń go w mąkę-dzięki temu ryba będzie gęstsza, bardziej soczysta w środku i nie pozwoli jej przykleić się do dna patelni.
przygotuj dużą patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem. Postaw go na średnim ogniu, wlej olej roślinny i podgrzej. Rozłóż tusze flądry na patelni i smaż rybę przez 5-6 minut z każdej strony, aż uzyskasz apetyczny złoty kolor.
Przenieś smażone tusze flądry na talerz i podawaj. Podczas serwowania udekoruj rybę posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal / 100g