skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy tusze kurczaka i ostrożnie oddzielamy mięso od kości.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać marynatę i dodajemy 0,5 łyżeczki do miski.l. papryka, 0,5 łyżeczki.L. Curry, 0,5 łyżeczki.L. oregano, do smaku sól, czerwony i czarny pieprz, mielona kolendra w moździerzu, 4 ząbki czosnku, wszystko zalać niewielką ilością oleju roślinnego i mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 3:
Dobrze posmaruj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz powstałą marynatą i włóż do torby na godzinę.
Krok 4:
Pokrój pieczarki i włóż do dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny, czarny pieprz, sól, cebulę, sok z cytryny do smażonych pieczarek, gotuj na wolnym ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta, wymieszaj i wyłącz piec.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 7:
Dodaj ziemniaki na patelnię, drobno posiekany koperek i wymieszaj.
Krok 8:
Zetrzyj twardy ser.
Krok 9:
Dodaj starty ser do gotowego nadzienia.
Krok 10:
Włącz piekarnik na 200 stopni i szczelnie napełnij kurczaka nadzieniem.
Krok 11:
Rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia. Po przebiciu skóry zszyj ją wykałaczkami, zawiąż nogi sznurkiem i zawiń skrzydła w folię.
Krok 12:
Piecz kurczaka przez 40 minut w piekarniku, wyjmij i połóż folię na piersi, Wyślij do piekarnika na kolejne 35-40 minut.
Krok 13:
Połóż gotowego kurczaka na talerzu i podawaj na świątecznym stole.
Krok 14:
Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie razem w domu nadziewanego kurczaka na świątecznym stole!
faszerowany świąteczny kurczak na świątecznym stole, którego na pewno nie jadłeś! Ale jakie to pyszne, jest takie soczyste, delikatne - wszyscy goście będą w szoku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g