faszerowany kurczak z pieczonymi nadzieniami z ziemniaków i grzybów

świąteczny kurczak, którego nie jadłeś-och, jakie to pyszne! Pyszny i apetyczny kurczak na świąteczny stół, który swoim smakiem zachwyci wszystkich gości!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy tusze kurczaka i ostrożnie oddzielamy mięso od kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać marynatę i dodajemy 0,5 łyżeczki do miski.l. papryka, 0,5 łyżeczki.L. Curry, 0,5 łyżeczki.L. oregano, do smaku sól, czerwony i czarny pieprz, mielona kolendra w moździerzu, 4 ząbki czosnku, wszystko zalać niewielką ilością oleju roślinnego i mieszać do uzyskania gładkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze posmaruj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz powstałą marynatą i włóż do torby na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki i włóż do dobrze rozgrzanej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, czarny pieprz, sól, cebulę, sok z cytryny do smażonych pieczarek, gotuj na wolnym ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta, wymieszaj i wyłącz piec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki na patelnię, drobno posiekany koperek i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj twardy ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty ser do gotowego nadzienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz piekarnik na 200 stopni i szczelnie napełnij kurczaka nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia. Po przebiciu skóry zszyj ją wykałaczkami, zawiąż nogi sznurkiem i zawiń skrzydła w folię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz kurczaka przez 40 minut w piekarniku, wyjmij i połóż folię na piersi, Wyślij do piekarnika na kolejne 35-40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowego kurczaka na talerzu i podawaj na świątecznym stole.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie razem w domu nadziewanego kurczaka na świątecznym stole!

faszerowany świąteczny kurczak na świątecznym stole, którego na pewno nie jadłeś! Ale jakie to pyszne, jest takie soczyste, delikatne - wszyscy goście będą w szoku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy