skład / składniki
metoda gotowania
aby danie było smaczne i satysfakcjonujące, musimy wybrać odpowiednią paprykę przy zakupie. Papryka powinna być wolna od wad, najlepiej średniej wielkości, o mięsistych ścianach, z ogonami i dojrzała. Kształt i kolor nie mają znaczenia.
pierwszym etapem gotowania będzie smażenie papryki na patelni. Wybieramy patelnię więcej, wlewamy do niej olej roślinny (rafinowany) i smażymy pieprz ze wszystkich stron na średnim ogniu. Aby zminimalizować ilość tłustych rozprysków, przykryj patelnię pokrywką. Papryka jest uważana za gotową, gdy jej najgęstsze i najgęstsze części (nos i podstawa) stają się miękkie i łatwe do naciśnięcia widelcem lub szpatułką. Połóż smażoną paprykę na naczyniu — pozwól jej ostygnąć. Podczas gdy nasza papryka stygnie, musimy przygotować sos (smażenie). Aby przygotować sos, musimy pokroić cebulę w duże kostki, zetrzeć marchewki na grubej tarce. Najpierw lekko podsmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę. Nie czekając, aż cebula i marchewka zostaną ugotowane, równomiernie dodaj mąkę do smażenia i wymieszaj. Gdy smażenie nabierze złotego koloru, możesz dodać koncentrat pomidorowy. Koncentrat pomidorowy najpierw wkładamy do półlitrowego słoika, następnie dodajemy wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy sól i cukier w równych częściach, na koniec można dodać trochę kwasu cytrynowego (na czubku noża). Dokładnie mieszając zawartość słoika, wlej go do gotowego smażenia, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. W tym czasie nasza papryka ostygła już na talerzu i możemy ją obrać (cienki film). Obraną paprykę układamy pięknie na talerzu w kółko. Kiedy nasza papryka zostanie całkowicie oczyszczona i ułożona na naczyniu, napełnij ją gorącym smażeniem, aby ogony pozostały na powierzchni, więc wygodniej będzie nam je jeść. Czekamy, aż nasze danie ostygnie, a następnie wkładamy je do lodówki i podajemy do stołu schłodzonego (opcjonalnie). Danie jest gotowe do spożycia. Jedz paprykę ze świeżym chrupiącym chlebem, a pożałujesz, że wcześniej nie próbowałeś tego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g