pieczona papryka po bułgarsku

przepis na pieczoną paprykę po bułgarsku od mojej prababki. Wspaniałe sezonowe danie warzywne o niezwykłym smaku, aromacie i konsystencji.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
50 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby danie było smaczne i satysfakcjonujące, musimy wybrać odpowiednią paprykę przy zakupie. Papryka powinna być wolna od wad, najlepiej średniej wielkości, o mięsistych ścianach, z ogonami i dojrzała. Kształt i kolor nie mają znaczenia.

pierwszym etapem gotowania będzie smażenie papryki na patelni. Wybieramy patelnię więcej, wlewamy do niej olej roślinny (rafinowany) i smażymy pieprz ze wszystkich stron na średnim ogniu. Aby zminimalizować ilość tłustych rozprysków, przykryj patelnię pokrywką. Papryka jest uważana za gotową, gdy jej najgęstsze i najgęstsze części (nos i podstawa) stają się miękkie i łatwe do naciśnięcia widelcem lub szpatułką. Połóż smażoną paprykę na naczyniu — pozwól jej ostygnąć. Podczas gdy nasza papryka stygnie, musimy przygotować sos (smażenie). Aby przygotować sos, musimy pokroić cebulę w duże kostki, zetrzeć marchewki na grubej tarce. Najpierw lekko podsmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę. Nie czekając, aż cebula i marchewka zostaną ugotowane, równomiernie dodaj mąkę do smażenia i wymieszaj. Gdy smażenie nabierze złotego koloru, możesz dodać koncentrat pomidorowy. Koncentrat pomidorowy najpierw wkładamy do półlitrowego słoika, następnie dodajemy wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy sól i cukier w równych częściach, na koniec można dodać trochę kwasu cytrynowego (na czubku noża). Dokładnie mieszając zawartość słoika, wlej go do gotowego smażenia, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. W tym czasie nasza papryka ostygła już na talerzu i możemy ją obrać (cienki film). Obraną paprykę układamy pięknie na talerzu w kółko. Kiedy nasza papryka zostanie całkowicie oczyszczona i ułożona na naczyniu, napełnij ją gorącym smażeniem, aby ogony pozostały na powierzchni, więc wygodniej będzie nam je jeść. Czekamy, aż nasze danie ostygnie, a następnie wkładamy je do lodówki i podajemy do stołu schłodzonego (opcjonalnie). Danie jest gotowe do spożycia. Jedz paprykę ze świeżym chrupiącym chlebem, a pożałujesz, że wcześniej nie próbowałeś tego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy