kulki z sera Adyghe smażone w sosie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zagnieść ser Adyghe z mąką, solą i asafetydą. Składniki powinny być dobrze wymieszane. Z kawałków powstałej masy zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej na patelni, włóż do niej kulki serowe i smaż je przez kilka minut, aż będą złote. Przenieś je do osobnego pojemnika.
pokrój pomidory na kawałki i zmiel w blenderze. Rozgrzej olej na patelni i smaż przez 10-15 sekund curry i kolendrę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i po minucie puree pomidor i sól.
gotuj pomidory na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Dodaj kulki i zioła i przykryj patelnię pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g

