kulki sera Adyghe smażone w sosie

bardzo smaczne kulki!
Afina PaladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 18 % 5 g
192 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zagnieść ser Adyghe z mąką, solą i asafetydą. Składniki powinny być dobrze wymieszane. Z kawałków powstałej masy zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej na patelni, włóż do niej kulki serowe i smaż je przez kilka minut, aż będą złote. Przenieś je do osobnego pojemnika.
pokrój pomidory na kawałki i zmiel w blenderze. Rozgrzej olej na patelni i smaż przez 10-15 sekund curry i kolendrę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i po minucie puree pomidor i sól.
gotuj pomidory na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Dodaj kulki i zioła i przykryj patelnię pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy