niektóre odmiany (blaszkowate)przed pieczeniem należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie gotować do połowy. Przepisy na smażone grzyby są łatwe do wykonania. Pieczarki są wybierane świeże i wiotkie, myte i arbitralnie krojone. Wysokiej jakości boczniaki powinny być bez żółtych plam na czapkach, mieć równomierny szaro-niebieski odcień. Główną zaletą grzybów uprawianych w sztucznie stworzonych warunkach jest ich całoroczna dostępność i niska cena.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
grzyby zawierają wiele składników odżywczych, często nazywane są"mięsem leśnym". Skład odżywczy i wyraźny oryginalny smak nie pozwalają pomylić produktu roślinnego z niczym innym. Smażyć grzyby na oleju roślinnym na średnim ogniu na grubościennej patelni. W procesie smażenia dodaje się do nich śmietanę, drobno posiekaną cebulę, kawałki boczku, przyprawy, białe wino. Bardzo niezwykłe i apetyczne są panierowane czapki grzybowe z jajka, krakersów lub mąki.