skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki z pieczarkami na patelni? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Obierz cebulę, opłucz, osusz i pokrój w cienkie ćwiartki lub półpierścienie. Wyczyść pieczarki, dobrze spłucz (zawsze pod bieżącą wodą), jeśli są brudne lub wytrzyj je mokrą szmatką, jeśli kupiłeś prawie czyste grzyby i pokrój w plastry o pożądanym rozmiarze i kształcie.
Krok 2:
Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski. Opłucz posiekane słomki w wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć. Podczas mycia ziemniaków w ten sposób zmywa się z nich nadmiar skrobi, dzięki czemu podczas smażenia okazuje się piękniejszy i schludniejszy. Jest bardziej kruchy, a poszczególne plastry nie sklejają się ze sobą.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej do niego trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż, aż będzie przezroczysty, mieszając szpatułką.
Krok 4:
Następnie dodaj pokrojone pieczarki na patelnię i smaż wszystko przez 3-6 minut, mieszając, aż lekko zmieni kolor.
Krok 5:
Umyte ziemniaki włożyć na patelnię do grzybów, wszystko dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10-20 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Mieszaj naczynie okresowo, aby nic się nie przypaliło. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były chrupiące, nie musisz zamykać pokrywy patelni podczas smażenia.
Krok 6:
Pod koniec gotowania dodaj trochę soli i suchych przypraw do ziemniaków do smaku. Do suchych przypraw używam suszonego koperku, ale możesz wziąć coś innego, do smaku.
Krok 7:
Gotowe danie doskonale uzupełnią marynowane ogórki i sos śmietanowo-czosnkowy! Ułóż gotowe smażone ziemniaki z grzybami na talerzach i poczęstuj się! Smacznego!
ziemniaki ze smażonymi grzybami to dość proste, ale bardzo smaczne danie domowej kuchni. A grzyby mogą być bardzo różnorodne.
pieczarki są bardzo wszechstronnymi grzybami. Można je dodawać do ogromnej liczby potraw, w tym smażonych ziemniaków. Zimą pieczarki zawsze przychodzą na ratunek, ponieważ są sprzedawane przez cały rok. Ale w sezonie grzybowym pieczarki można z powodzeniem zastąpić prawdziwymi grzybami leśnymi.
prosta, szybka, pożywna i bardzo smaczna kolacja do codziennego menu! Zachwyć swoich bliskich!
Gotuj z przyjemnością!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g