smażone ziemniaki z pieczarkami na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo łatwe, na każdy dzień! Smażone ziemniaki z pieczarkami są uwielbiane przez wielu, to nie przypadek. Jest to niezwykle smaczne, aromatyczne, ale jednocześnie proste danie, które można urozmaicić na wiele sposobów. Dopraw go dowolnymi przyprawami, uzupełnij sałatką i sosami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 75 % 15 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z pieczarkami na patelni? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Obierz cebulę, opłucz, osusz i pokrój w cienkie ćwiartki lub półpierścienie. Wyczyść pieczarki, dobrze spłucz (zawsze pod bieżącą wodą), jeśli są brudne lub wytrzyj je mokrą szmatką, jeśli kupiłeś prawie czyste grzyby i pokrój w plastry o pożądanym rozmiarze i kształcie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski. Opłucz posiekane słomki w wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć. Podczas mycia ziemniaków w ten sposób zmywa się z nich nadmiar skrobi, dzięki czemu podczas smażenia okazuje się piękniejszy i schludniejszy. Jest bardziej kruchy, a poszczególne plastry nie sklejają się ze sobą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej do niego trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż, aż będzie przezroczysty, mieszając szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj pokrojone pieczarki na patelnię i smaż wszystko przez 3-6 minut, mieszając, aż lekko zmieni kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyte ziemniaki włożyć na patelnię do grzybów, wszystko dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10-20 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Mieszaj naczynie okresowo, aby nic się nie przypaliło. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były chrupiące, nie musisz zamykać pokrywy patelni podczas smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę soli i suchych przypraw do ziemniaków do smaku. Do suchych przypraw używam suszonego koperku, ale możesz wziąć coś innego, do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie doskonale uzupełnią marynowane ogórki i sos śmietanowo-czosnkowy! Ułóż gotowe smażone ziemniaki z grzybami na talerzach i poczęstuj się! Smacznego!

ziemniaki ze smażonymi grzybami to dość proste, ale bardzo smaczne danie domowej kuchni. A grzyby mogą być bardzo różnorodne.
pieczarki są bardzo wszechstronnymi grzybami. Można je dodawać do ogromnej liczby potraw, w tym smażonych ziemniaków. Zimą pieczarki zawsze przychodzą na ratunek, ponieważ są sprzedawane przez cały rok. Ale w sezonie grzybowym pieczarki można z powodzeniem zastąpić prawdziwymi grzybami leśnymi.
prosta, szybka, pożywna i bardzo smaczna kolacja do codziennego menu! Zachwyć swoich bliskich!
Gotuj z przyjemnością!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy