skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Świeże drożdże ugniatamy rękami w misce.
Krok 2:
Dodaj cukier do drożdży i zagniataj wszystko razem łyżką lub silikonową szpatułką, aż uzyskasz płynną papkę.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę o temperaturze 38 stopni do miski i dodaj 50 gramów przesianej mąki. Wymieszaj, aby nie pozostały grudki, przykryj miskę pokrywką, folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut do fermentacji.
Krok 4:
Powinien powstać taki kapelusz.
Krok 5:
Wlej rafinowany olej roślinny do ciasta, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wlać przesianą mąkę w częściach, zagnieść ciasto. Najpierw ugniatamy łyżką lub silikonową szpatułką, a gdy ciasto zbierze się w grudkę, ugniatamy rękami. W cieście Zajęło mi dokładnie 400 gramów mąki i kolejne 20 do podpylania. Twoja mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej, zależy od samej mąki.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na stole, który w razie potrzeby odkurz mąką. Zagniataj ciasto przez 10 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, naciśnij je palcem-jeśli wgłębienie natychmiast się wyprostuje, ciasto jest gotowe. Tworzymy Kolobok.
Krok 8:
Przenieś ciasto do czystej, suchej miski (możesz lekko posypać mąką) i przykryj pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Krok 9:
Po wyznaczonym czasie ciasto będzie dobrze rosło i znacznie wzrosło. Następnie należy go ugniatać i gotować zgodnie z przepisem. Jeśli Twoje produkty są nadziewane, przygotuj je z wyprzedzeniem, podczas gdy ciasto jest nalegane, aby nie sfermentowało i nie nabrało kwaśnego smaku.
bardzo prosty przepis na każdą okazję. Jeśli ty i twoja rodzina lubicie wypieki w różnych formatach, zapisz ten przepis w zakładkach, aby zawsze mieć go pod ręką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g