ciasto bez jajek i mleka

ciasto drożdżowe do niesłodkich wypieków na każdy gust. Produkty z ciasta przygotowane według tego przepisu są bardzo luźne i przewiewne, ponieważ świeże drożdże dają o sobie znać. Gotuj smażone i duszone ciasta, ciasta, białka, pizzę, chleb, kulebyaki z różnymi nadzieniami i wiele więcej. Gotowe ciasto drożdżowe można przechowywać w zamrażarce, zawinięte w torebkę. Przed gotowaniem wystarczy go wyjąć i rozmrozić do pożądanego stanu - w ten sposób ugotujesz swoje potrawy jeszcze szybciej!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 78 % 40 g
226 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Świeże drożdże ugniatamy rękami w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do drożdży i zagniataj wszystko razem łyżką lub silikonową szpatułką, aż uzyskasz płynną papkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę o temperaturze 38 stopni do miski i dodaj 50 gramów przesianej mąki. Wymieszaj, aby nie pozostały grudki, przykryj miskę pokrywką, folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut do fermentacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinien powstać taki kapelusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej rafinowany olej roślinny do ciasta, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać przesianą mąkę w częściach, zagnieść ciasto. Najpierw ugniatamy łyżką lub silikonową szpatułką, a gdy ciasto zbierze się w grudkę, ugniatamy rękami. W cieście Zajęło mi dokładnie 400 gramów mąki i kolejne 20 do podpylania. Twoja mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej, zależy od samej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na stole, który w razie potrzeby odkurz mąką. Zagniataj ciasto przez 10 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, naciśnij je palcem-jeśli wgłębienie natychmiast się wyprostuje, ciasto jest gotowe. Tworzymy Kolobok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do czystej, suchej miski (możesz lekko posypać mąką) i przykryj pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wyznaczonym czasie ciasto będzie dobrze rosło i znacznie wzrosło. Następnie należy go ugniatać i gotować zgodnie z przepisem. Jeśli Twoje produkty są nadziewane, przygotuj je z wyprzedzeniem, podczas gdy ciasto jest nalegane, aby nie sfermentowało i nie nabrało kwaśnego smaku.

bardzo prosty przepis na każdą okazję. Jeśli ty i twoja rodzina lubicie wypieki w różnych formatach, zapisz ten przepis w zakładkach, aby zawsze mieć go pod ręką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy