możesz dowiedzieć się, jak zrobić ciasto na pączki, otwierając dowolny przepis w tej sekcji. Czekają na Ciebie różne odmiany: z drożdżami i bez, na kefirze i mleku, maślane i przaśne, do smażenia lub pieczenia w piekarniku, z twarogiem i czekoladą, z nadzieniem i solidnymi. Klasyczna wersja to ciasto drożdżowe zagniatane na kefirze lub mleku, z którego powstają delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz pączki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto pączkowe:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
przepis na ciasto pączkowe może być:
- drożdżowy
- Puff
- twaróg
- Custard
- maślany bez drożdży
Okrągły kształt pączków:
- w postaci kulek
- jako pierścienie z otworem pośrodku, posypane cukrem pudrem na wierzchu lub polane lukrem
do pierwszego dodaje się różne nadzienia (chociaż mogą być puste). Te drugie są przygotowywane bez wewnętrznego napełniania.
różne kraje mają własne przepisy i jak zrobić ciasto na pączki, ich mieszkańcy mogą powiedzieć wiele ciekawych rzeczy. Na przykład Hiszpański nazywa się bunuelos, a Francuski nazywa się Beignet. W Rosji wszyscy znają pączki, a Ukraińcy gotują pampuszki. Największą sławę na świecie zyskały Amerykańskie donaty dzięki sieci restauracji i kawiarni. Wszystkie te wypieki są przygotowywane na różne sposoby z różnych rodzajów ciasta. Wypełnienie i projekt są różne.
pięć najszybszych przepisów na ciasto pączkowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na pączki | 15 min | 204 | +16 |
ciasto kefirowe bez drożdży i jajek | 25 min | 240 | +47 |
ciasto na pączki na kefirze | 40 min | 284 | +53 |
ciasto na pączki bez drożdży | 40 min | 269 | +16 |
niesłodkie ciasto | 1 h | 275 | +23 |
Jeśli po raz pierwszy zdecydowałeś się zrobić ciasto na pączki przepis ze zdjęciem pomoże uniknąć prawdopodobnych błędów. Lepiej jest wybrać proste ciasto bez drożdży, z którego formuje się kulki, a następnie smaży we wrzącym oleju.