ciasto na pączki

z takim ciastem łatwo jest zrobić pączki z nadzieniem! Ciasto jest najbardziej udanym z moich eksperymentów! Co za pączki! Cały sekret polega na tym, że jest dużo nadzienia, a ciasto wokół jest cienkie, rumiane, chrupiące. Jednym słowem-objadanie się!
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 48 % 22 g
254 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

wbij jajko do głębokiego pojemnika, dodaj majonez, wlej mleko, a następnie wszystko wymieszaj.

przesiej mąkę, dodaj sodę, sól, wymieszaj. Ciasto nie jest bardzo grube - mniej więcej jak naleśniki.

używanie takiego ciasta do pączków jest bardzo proste: zwijamy nadzienie (ryby, mięso, ser - dowolne) w kulkę. Zanurz tę kulkę w cieście i wyjmij łyżką, a następnie przenieś do głębokiego smażenia.

pyszne pączki i udane eksperymenty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy