ciasto na pączki
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wbij jajko do głębokiego pojemnika, dodaj majonez, wlej mleko, a następnie wszystko wymieszaj.
przesiej mąkę, dodaj sodę, sól, wymieszaj. Ciasto nie jest bardzo grube - mniej więcej jak naleśniki.
używanie takiego ciasta do pączków jest bardzo proste: zwijamy nadzienie (ryby, mięso, ser - dowolne) w kulkę. Zanurz tę kulkę w cieście i wyjmij łyżką, a następnie przenieś do głębokiego smażenia.
pyszne pączki i udane eksperymenty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g