skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić ciasto Chruszczowa w mleku z suchymi drożdżami. Bierzemy więc wszystkie niezbędne produkty wskazane w kompozycji i zaczynamy. Drożdże rozcieńczamy cukrem w 50 ml ciepłej wody. Pozwól im wznieść się do czapki.
Krok 3:
Roztop masło.
Krok 4:
Wlej sól do miski, wlej mleko i stopione masło, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę, na wierzch pianę z drożdży. Wymieszaj drożdże z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Następnie wymieszaj wszystko razem i zagniataj ciasto.
Krok 6:
Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 7:
Rano wyjmujemy miskę ciasta, pozwalamy się ogrzać w ciepłym miejscu.
Krok 8:
I zaczynamy pracę z testem.
ciasto drożdżowe Chruszczowa słynie z tego, że produkty z niego bardzo kochał Nikita Siergiejewicz Chruszczow. Ciasto zwykle robi się na noc, a następnie wkłada do lodówki, a rano wyjmuje i umieszcza na pół godziny w ciepłym miejscu. A dopiero potem pieczą z niego różne produkty. Minimalny czas na wyrośnięcie ciasta na zimno to 4 godziny, ale to na wypadek, gdybyś nie miał całej nocy na czekanie. Jednak nadal polecam robić to ciasto wieczorem, a rano Piec z niego to, co zaplanowałeś. Daje pyszne produkty pieczone w piekarniku, ale nie polecam smażenia na patelni. Ciasto Chruszczowa nazywane jest również ponadczasowym. A wszystko dlatego, że wypieki z niego pozostają miękkie, delikatne, przewiewne i puszyste przez okres do 2 tygodni! A to całkiem sporo, zgadzam się. Wydawałoby się, że ciasto zawiera najczęstsze składniki, ale możesz być pewien, że na pewno jeszcze nie próbowałeś takich pysznych bułek (ciasta, serniki, ciasta itp.). A cała tajemnica tkwi właśnie w technologii przygotowania ciasta. W końcu nic dziwnego, że Nikita Siergiejewicz Chruszczow tak szanował i, można powiedzieć, czcił ciasta i inne pieczone produkty z tego ciasta. Teraz ty i ja możemy docenić to ciasto i wypieki z niego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g