ciasto drożdżowe Chruszczowa

świetny przepis na ciasto na różne opcje pieczenia! Przepis jest bardzo wygodny dla zapracowanych ludzi. Ciasto to nadaje się do ciast, bułek, pasztecików, bułek itp. Pieczenie okazuje się bardzo bujne, bogate i dość długo przechowywane.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 62 % 42 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić ciasto Chruszczowa w mleku z suchymi drożdżami. Bierzemy więc wszystkie niezbędne produkty wskazane w kompozycji i zaczynamy. Drożdże rozcieńczamy cukrem w 50 ml ciepłej wody. Pozwól im wznieść się do czapki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól do miski, wlej mleko i stopione masło, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę, na wierzch pianę z drożdży. Wymieszaj drożdże z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Następnie wymieszaj wszystko razem i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rano wyjmujemy miskę ciasta, pozwalamy się ogrzać w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zaczynamy pracę z testem.

ciasto drożdżowe Chruszczowa słynie z tego, że produkty z niego bardzo kochał Nikita Siergiejewicz Chruszczow. Ciasto zwykle robi się na noc, a następnie wkłada do lodówki, a rano wyjmuje i umieszcza na pół godziny w ciepłym miejscu. A dopiero potem pieczą z niego różne produkty. Minimalny czas na wyrośnięcie ciasta na zimno to 4 godziny, ale to na wypadek, gdybyś nie miał całej nocy na czekanie. Jednak nadal polecam robić to ciasto wieczorem, a rano Piec z niego to, co zaplanowałeś. Daje pyszne produkty pieczone w piekarniku, ale nie polecam smażenia na patelni. Ciasto Chruszczowa nazywane jest również ponadczasowym. A wszystko dlatego, że wypieki z niego pozostają miękkie, delikatne, przewiewne i puszyste przez okres do 2 tygodni! A to całkiem sporo, zgadzam się. Wydawałoby się, że ciasto zawiera najczęstsze składniki, ale możesz być pewien, że na pewno jeszcze nie próbowałeś takich pysznych bułek (ciasta, serniki, ciasta itp.). A cała tajemnica tkwi właśnie w technologii przygotowania ciasta. W końcu nic dziwnego, że Nikita Siergiejewicz Chruszczow tak szanował i, można powiedzieć, czcił ciasta i inne pieczone produkty z tego ciasta. Teraz ty i ja możemy docenić to ciasto i wypieki z niego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy