skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Aby wyrabiać ciasto, produkty powinny być zimne, tylko z lodówki. Weź mąkę najwyższej jakości. Lepiej jest wziąć kwaśną śmietanę, która nie jest bardzo płynna, na przykład od 15% tłuszczu i więcej. Są producenci, którzy mają gęstość 15% w śmietanie tak wysoką, że łyżka jest warta, ale jest śmietana o zawartości tłuszczu 25%, a jednocześnie jej konsystencja jest zbyt upłynniona. Potrzebujemy grubszej śmietany i nie rozcieńczonej wodą.
Krok 2:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę.
Krok 3:
Wlej mąkę do miski blendera, włóż zimne masło, cukier i sól.
Krok 4:
Ubij wszystko w okruchy. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami. Aby ciasto nie przylegało do rąk i nie zbierało się w grudki, ręce powinny być suche. Nie musisz pocierać przez długi czas, ponieważ ciepłe dłonie mogą stopić masło, a okruchy okażą się zbyt duże i nie przewiewne.
Krok 5:
Dodaj zimną śmietanę i szybko zagniataj elastyczne ciasto. Ponownie ugniatanie go zbyt długo nie jest konieczne.
Krok 6:
Rozwałkuj kulkę ciasta. Jeśli ciasto jest potrzebne w najbliższej przyszłości, na przykład do przygotowania ciasta, możesz natychmiast rozprowadzić je na dnie i ścianach naczynia do pieczenia. Ciasto nie przykleja się do rąk, zachowuje elastyczność, nie pęka, dzięki czemu można je bezpiecznie rozwałkować wałkiem do ciasta bez odkurzania stołu mąką. Podczas przygotowywania nadzienia włóż formę z ciastem do lodówki.
Krok 7:
Jeśli ciasto nie jest potrzebne od razu, zawiń je w folię spożywczą, aby ciasto nie zamarzło i włóż do lodówki. Możesz przechowywać go w lodówce przez 30 minut do 36 godzin na najniższej półce.
Krok 8:
Następnie możesz dalej pracować z ciastem:rozwałkuj go lub rozprowadź rękami w formie. Jeśli ciasto leży w lodówce przez kilka godzin, to przed pracą z nim należy je ogrzać w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut, aby przywrócić mu elastyczność i giętkość.
ciasto na śmietanie może być płynne lub gęste, w zależności od rodzaju ciasta. W przypadku ciast galaretowych ciasto powinno być płynne i lepkie, z przeważającą ilością kwaśnej śmietany. Ale w kruchym cieście potrzebujesz trochę kwaśnej śmietany.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g