skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie ciasto na ciasto? Wlej suche drożdże do odpowiedniej głębokiej, szerokiej miski. Mam je instant.
Krok 2:
Lekko podgrzej wodę i wlewając ją do drożdży rozpuść widelcem lub łyżką. Mamy szybkie ciasto.
Krok 3:
Odstaw masę na pięć minut i szybko przesiej mąkę przez drobne sito, aby wzbogacić ją tlenem.
Krok 4:
Dodaj resztę suchych składników do mąki-sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj!
Krok 5:
Dodaj część mąki do ciasta i wymieszaj. Wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Teraz zagnieść elastyczne ciasto, stopniowo dodając resztę mieszanki mąki. Możesz najpierw wymieszać łyżką, a następnie rękami. Spójrz na gęstość ciasta-może być konieczne dodanie większej ilości mąki. Lub odwrotnie, usuń nadmiar.
Krok 7:
Powinniśmy dostać taką słodką bułkę z ciasta. Gładki, elastyczny, giętki, nie rzep.
Krok 8:
Owinąć powstały Kolobok bezpośrednio miską w folię i umieścić w najcieplejszym miejscu w kuchni. Za godzinę, a może wcześniej, możesz zrobić wszystko, czego zapragnie twoja dusza!
i więcej porad
staramy się bardzo szybko połączyć wszystkie składniki z ciepłą wodą – wtedy drożdże dadzą dobre "pędy".
jeśli masz zamiar zrobić słodkie ciasta, możesz dodać trochę więcej cukru.
Rozwałkowując ciasto na ciasta lub w innym formacie, spróbuj odkurzyć deskę odrobiną mąki.
ciasto nie wymaga specjalnego proofingu - podczas krojenia i dekorowania nadzieniem
trochę się podniesie.
możesz wybrać dowolne nadzienia-mięso, ryby, warzywa i owoce itp.
jeśli pieczesz ciasta w poście, posmaruj ich powierzchnię nie jajkami, ale stromo parzoną herbatą.
z powstałego ciasta można zrobić nie tylko ciasto, ale także ciasta, bułki i inne wypieki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g