Szybkie ciasto drożdżowe na mleku

Świetne ciasto do Twoich kulinarnych kreacji. Wypieki drożdżowe zawsze były bardzo popularne. I nie bez powodu. Produkty z ciasta drożdżowego są zawsze smaczne i satysfakcjonujące z dowolnym nadzieniem. A wybór dodatków jest po prostu nieskończony.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 69 % 36 g
252 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić szybkie ciasto drożdżowe, najlepiej nie brać suchych drożdży, ale żywych. Sprzedawane są w opakowaniach po 100 gramów. A mleko należy wziąć ciepłe. Rozpuść żywe drożdże w ciepłym mleku. W takim środowisku natychmiast zaczynają się aktywować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do miski olej roślinny, szczyptę soli i cukier. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę do ciasta przesiej kilka razy przez sito. To nasyci go tlenem, a gotowe produkty będą bujne i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wygodne jest wyrabianie ciasta drożdżowego w mikserze do ciasta lub robocie kuchennym. Tylko dysza powinna być dokładnie na ciasny test. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść gładkie, jednorodne ciasto, aby nie przylegało do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybkie ciasto drożdżowe jest gotowe. Jego ugniatanie zajęło nie więcej niż 5 minut. Nawet jeśli leży na stole w ciepłej kuchni przez 10-15 minut, już zauważysz, że natychmiast zaczyna pasować. Gotuj z niego ciasta, ciasta, bułki.

użyłem tego ciasta do zrobienia ciast z nadzieniem twarogowym i na bazę do pizzy. Pomimo tego, że w pizzy przygotowuje się osobne cienkie ciasto, nadal lubię, aby gotowe ciasto pod pizzą było bujne i miękkie. Okazuje się, jakby otwarte ciasto z różnymi, niesłodzonymi nadzieniami. Ale jest to opcja, którą lubimy bardziej.
ze względu na fakt, że w cieście nie ma jajek, produkty z niego nie starzeją się wystarczająco długo.
ciasto według tego przepisu można przygotować na przyszłość przez kilka dni i przechowywać w lodówce, zawinięte w torebkę. Aby go użyć, wystarczy pozwolić mu leżeć w kuchni i ogrzać się do temperatury pokojowej.
takie ciasto można również przygotować w wypiekaczu do chleba. Wystarczy włożyć wszystkie niezbędne składniki do miski i włączyć tryb ciasta. Tyle że mąkę dodawaj stopniowo, aby móc kontrolować konsystencję ciasta. Jeśli jest przesada z mąką, ciasto stanie się gęste i ciasne. Będzie źle pasował i nie będzie wygodny w pracy.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy