skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić szybkie ciasto drożdżowe, najlepiej nie brać suchych drożdży, ale żywych. Sprzedawane są w opakowaniach po 100 gramów. A mleko należy wziąć ciepłe. Rozpuść żywe drożdże w ciepłym mleku. W takim środowisku natychmiast zaczynają się aktywować.
Krok 2:
Dodaj do miski olej roślinny, szczyptę soli i cukier. Wymieszać.
Krok 3:
Mąkę do ciasta przesiej kilka razy przez sito. To nasyci go tlenem, a gotowe produkty będą bujne i przewiewne.
Krok 4:
Wygodne jest wyrabianie ciasta drożdżowego w mikserze do ciasta lub robocie kuchennym. Tylko dysza powinna być dokładnie na ciasny test. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść gładkie, jednorodne ciasto, aby nie przylegało do rąk.
Krok 5:
Szybkie ciasto drożdżowe jest gotowe. Jego ugniatanie zajęło nie więcej niż 5 minut. Nawet jeśli leży na stole w ciepłej kuchni przez 10-15 minut, już zauważysz, że natychmiast zaczyna pasować. Gotuj z niego ciasta, ciasta, bułki.
użyłem tego ciasta do zrobienia ciast z nadzieniem twarogowym i na bazę do pizzy. Pomimo tego, że w pizzy przygotowuje się osobne cienkie ciasto, nadal lubię, aby gotowe ciasto pod pizzą było bujne i miękkie. Okazuje się, jakby otwarte ciasto z różnymi, niesłodzonymi nadzieniami. Ale jest to opcja, którą lubimy bardziej.
ze względu na fakt, że w cieście nie ma jajek, produkty z niego nie starzeją się wystarczająco długo.
ciasto według tego przepisu można przygotować na przyszłość przez kilka dni i przechowywać w lodówce, zawinięte w torebkę. Aby go użyć, wystarczy pozwolić mu leżeć w kuchni i ogrzać się do temperatury pokojowej.
takie ciasto można również przygotować w wypiekaczu do chleba. Wystarczy włożyć wszystkie niezbędne składniki do miski i włączyć tryb ciasta. Tyle że mąkę dodawaj stopniowo, aby móc kontrolować konsystencję ciasta. Jeśli jest przesada z mąką, ciasto stanie się gęste i ciasne. Będzie źle pasował i nie będzie wygodny w pracy.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g