uniwersalne ciasto na piwo

dla tych, którzy nie boją się eksperymentować! Ciasto na bazie jasnego piwa nadaje się zarówno do przygotowania bazy słodkich, jak i pikantnych ciast, do cienkiej pizzy, a nawet ciastek! Smak gotowego ciasta uzyskuje się z wyraźnym posmakiem chleba, który nadaje mu słód.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 70 % 42 g
306 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciasta na piwo potrzebujesz: najwyższej jakości mąki pszennej, rafinowanego oleju słonecznikowego, soli, cukru i jasnego piwa. Filtrowane czy nie-to zależy od ciebie. Nie wpłynie to na smak ciasta. Jedyne, co polecam do pieczenia, to wybór jasnego piwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj sól i cukier, chyba że masz na celu zrobienie przaśnego ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu) do miski. Ciasto na oleju roślinnym zawsze ma aksamitną strukturę, więc bardzo lubię z nim pracować. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić olej słonecznikowy swoim ulubionym: oliwą, sezamem, dynią, konopiami ;) z oliwą i olejem konopnym ciasto będzie lekko zielonkawe i jest absolutnie normalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ostatni składnik:jasne piwo. Może być zarówno ciepły, jak i z lodówki. W przypadku testu (w przeciwieństwie do ludzi) nie ma różnicy. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką stołową, aż będzie to wygodne, a następnie zagniataj rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To ciasto jest pięknie ugniatane rękami, aż będzie gładkie, gładkie przez kilka minut. Ale możesz wezwać pomoc elektrycznych pomocników kuchennych: poradzą sobie z ugniataniem w ciągu zaledwie dwóch minut. Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem i pozwól ciastu odpocząć w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Następnie będzie gotowy do dalszej pracy zgodnie z Twoim planem.

czasy, to nie piwo niszczy ludzi, ale woda, więc dlaczego nie poeksperymentować i dodać ten Piankowy napój do ciasta?!

praca z ciastem piwnym jest przyjemna, jest elastyczna i gładka, w ogóle nie przykleja się do rąk, ugniatanie go to kilka drobiazgów, a ponadto wygodnie jest go rozwałkować wałkiem do ciasta.

w przekroju widać, że ciasto jest w środku z bąbelkami, co będzie miało korzystny wpływ na samo Pieczenie z niego.

podczas gdy ciasto odpoczywa, przyjemny smak słodu jęczmiennego rozprzestrzeni się po kuchni.

z ciasta na piwo upiekłam solone ciasteczka z sezamem. Dla odmiany-ma miejsce. Gotowe ciasteczka okazały się bardzo przyjemnym słodowym smakiem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy