skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciasta na piwo potrzebujesz: najwyższej jakości mąki pszennej, rafinowanego oleju słonecznikowego, soli, cukru i jasnego piwa. Filtrowane czy nie-to zależy od ciebie. Nie wpłynie to na smak ciasta. Jedyne, co polecam do pieczenia, to wybór jasnego piwa.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj sól i cukier, chyba że masz na celu zrobienie przaśnego ciasta.
Krok 3:
Dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu) do miski. Ciasto na oleju roślinnym zawsze ma aksamitną strukturę, więc bardzo lubię z nim pracować. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić olej słonecznikowy swoim ulubionym: oliwą, sezamem, dynią, konopiami ;) z oliwą i olejem konopnym ciasto będzie lekko zielonkawe i jest absolutnie normalne.
Krok 4:
Dodaj ostatni składnik:jasne piwo. Może być zarówno ciepły, jak i z lodówki. W przypadku testu (w przeciwieństwie do ludzi) nie ma różnicy. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką stołową, aż będzie to wygodne, a następnie zagniataj rękami.
Krok 5:
To ciasto jest pięknie ugniatane rękami, aż będzie gładkie, gładkie przez kilka minut. Ale możesz wezwać pomoc elektrycznych pomocników kuchennych: poradzą sobie z ugniataniem w ciągu zaledwie dwóch minut. Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę ręcznikiem i pozwól ciastu odpocząć w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Następnie będzie gotowy do dalszej pracy zgodnie z Twoim planem.
czasy, to nie piwo niszczy ludzi, ale woda, więc dlaczego nie poeksperymentować i dodać ten Piankowy napój do ciasta?!
praca z ciastem piwnym jest przyjemna, jest elastyczna i gładka, w ogóle nie przykleja się do rąk, ugniatanie go to kilka drobiazgów, a ponadto wygodnie jest go rozwałkować wałkiem do ciasta.
w przekroju widać, że ciasto jest w środku z bąbelkami, co będzie miało korzystny wpływ na samo Pieczenie z niego.
podczas gdy ciasto odpoczywa, przyjemny smak słodu jęczmiennego rozprzestrzeni się po kuchni.
z ciasta na piwo upiekłam solone ciasteczka z sezamem. Dla odmiany-ma miejsce. Gotowe ciasteczka okazały się bardzo przyjemnym słodowym smakiem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
powodzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g