ciasteczka są przygotowywane z dowolnego ciasta do wyboru gospodyni: francuskiego, biszkoptowego, kruchego, drożdżowego, przaśnego. Różnią się od siebie kolejnością ugniatania produktów, ich składem, czasem ugniatania i czasem potrzebnym na dojrzewanie ciasta (na ciepło, w lodówce lub w temperaturze pokojowej).
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto na ciasteczka:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
Jak zrobić ciasto na ciasteczka w prosty i szybki sposób?
aby zrobić proste ciasto na ciasteczka, warto zdecydować się na szybkie ugniatanie piasku. Skład produktów jest następujący: mąka, jajka, masło (lub margaryna), cukier. Aby uzyskać bardziej puszyste wypieki, możesz dodać proszek do pieczenia lub sodę. Ciasto powinno być umiarkowanie strome, aby nie stracić kształtu podczas pieczenia. Szczególnie ważne jest schłodzenie go przed użyciem, trzymając go przez godzinę w lodówce. Doskonale wytrzymuje maszynkę do mięsa, nadaje się, jeśli potrzebujesz ciasta na ciasteczka w foremkach, takich jak kosze lub wycinane figurki.
Z reguły najczęściej wykonuje się ciasto na ciasteczka w piekarniku, ale można je również gotować w kuchence mikrofalowej, wypiekaczu do chleba i powolnej kuchence. Blachę do pieczenia z figurami ciasta umieszcza się w piekarniku już rozgrzanym do 180 stopni na 10-30 minut, gdzie czas zależy od grubości produktów i jakości piekarnika.
Jak sprawić, by ciasto na ciasteczka było bardziej zróżnicowane? Tak, po prostu dodaj do niego różne nadzienia lub przykryj gotowe ciasteczka lukrem: czekoladą, cukrem, białkiem, mlekiem, śmietaną.
pięć najszybszych przepisów na ciasto na ciasteczka:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto elektryczne | 15 min | 371 | +49 |
kruche ciasto na soczyście na kwaśnej śmietanie | 20 min | 361 | +72 |
ciasto na kwaśną śmietanę na ciasteczka | 20 min | 348 | +28 |
szybkie ciasto francuskie bez drożdży na maśle | 25 min | 381 | +6 |
ciasto biszkoptowe z kakao | 25 min | 211 | +27 |
porady i wskazówki :
- aby usunąć zapach sody z wypieków, zgaś ją w occie lub kwasie cytrynowym
- do ciasta kruchego można jednocześnie dodać proszek do pieczenia i sodę gaszoną
- schłodź ciasto w lodówce przed przetworzeniem
- do ugniatania używaj produktów o temperaturze pokojowej
myślisz, jak zrobić ciasto na ciasteczka? Wybierz przepisy krok po kroku ze zdjęciem na 1000.menu.