skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Dodaj cukier do ciepłego masła i ubij mikserem, aż będzie puszysta, gładka, 5-7 minut na niskich obrotach. /W przypadku ciasta kruchego im lepiej ubite masło, tym mniej mąki idzie, a ciasto nie jest ubite, nie twarde, ale bardziej kruche i delikatne/.
Krok 3:
Kontynuując ubijanie, dodaj szczyptę soli, kolejno wprowadzaj żółtka. I opcjonalnie wanilina lub skórka / w zależności od tego, na co będzie ciasto/. Ubij białą masę.
Krok 4:
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.
Krok 5:
Ugniataj szpatułką.
Krok 6:
Następnie na stole. Ciasto nie przykleja się do rąk, ale jeśli jest płynne, odkurz +- 20 g mąki i szybko ugniataj, będzie prawie jednorodne i miękkie. / Nie lubi długiego ugniatania ciasta kruchego, ponieważ produkty okażą się twarde/.Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być również zatkane mąką.
Krok 7:
Ciasto można włożyć do torby i schłodzić przez 30-40 minut, ale można go użyć od razu. / Jeśli to ciasto, wkładam je do formy, formując bok, a następnie wkładam formę na zimno, przygotowując nadzienie. Jeśli na ciasteczkach, rozwałkuj o grubości 4-6 mm. piec w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Ciasto z nadzieniem około godziny, ciasteczka 15 minut /. Kto nie może pracować z miękkim ciastem lub nie jest przyzwyczajony, ostudzić, a następnie ugotować to, co zamierzają.
to ciasto może być również używane do niesłodzonego nadzienia, tylko nie dodawaj cukru ani nie zostawiaj 1 łyżeczki. dla zrównoważenia smaku.
dla niesłodzonego ubij masło i dodaj kilka szczypt soli, dalej zgodnie z przepisem, ale mąka będzie potrzebować trochę mniej. Ponieważ nie ma cukru i upłynnia ciasto. Dodaj mąkę w częściach, obserwuj konsystencję ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g