kruche kruche ciasto na słodkie wypieki

ciasto jest miękkie, kruche. Dobrze pasuje do ciasta, ciasta. Na ciasto, ciasteczka.. wszędzie tam, gdzie odpowiednie jest kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i bez. Ciasto jest słodkie, ilość cukru można regulować do smaku. Jest delikatny, elastyczny, nie pęka na krawędziach podczas walcowania.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 31 % 26 g
węglowodany 61 % 51 g
461 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do ciepłego masła i ubij mikserem, aż będzie puszysta, gładka, 5-7 minut na niskich obrotach. /W przypadku ciasta kruchego im lepiej ubite masło, tym mniej mąki idzie, a ciasto nie jest ubite, nie twarde, ale bardziej kruche i delikatne/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, dodaj szczyptę soli, kolejno wprowadzaj żółtka. I opcjonalnie wanilina lub skórka / w zależności od tego, na co będzie ciasto/. Ubij białą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie na stole. Ciasto nie przykleja się do rąk, ale jeśli jest płynne, odkurz +- 20 g mąki i szybko ugniataj, będzie prawie jednorodne i miękkie. / Nie lubi długiego ugniatania ciasta kruchego, ponieważ produkty okażą się twarde/.Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być również zatkane mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto można włożyć do torby i schłodzić przez 30-40 minut, ale można go użyć od razu. / Jeśli to ciasto, wkładam je do formy, formując bok, a następnie wkładam formę na zimno, przygotowując nadzienie. Jeśli na ciasteczkach, rozwałkuj o grubości 4-6 mm. piec w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Ciasto z nadzieniem około godziny, ciasteczka 15 minut /. Kto nie może pracować z miękkim ciastem lub nie jest przyzwyczajony, ostudzić, a następnie ugotować to, co zamierzają.

to ciasto może być również używane do niesłodzonego nadzienia, tylko nie dodawaj cukru ani nie zostawiaj 1 łyżeczki. dla zrównoważenia smaku.
dla niesłodzonego ubij masło i dodaj kilka szczypt soli, dalej zgodnie z przepisem, ale mąka będzie potrzebować trochę mniej. Ponieważ nie ma cukru i upłynnia ciasto. Dodaj mąkę w częściach, obserwuj konsystencję ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy