skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do naszego ciasta z piernika.
Krok 2:
Połowę (można oddzielić tylko okiem) wlej cały cukier na suchą patelnię z grubym dnem.
Krok 3:
Rozpuść cukier, aż karmel stanie się nasycony.
Krok 4:
Dalej bardzo schludnie!!!, aby się nie poparzyć, wlej 125 g wrzącej wody i wymieszaj. Nawiasem mówiąc, jeśli nagle w tym samym czasie karmel zamarzł w niektórych miejscach, gotujemy go na małym ogniu, aż wszystkie kawałki zamrożonego karmelu się rozpuszczą.
Krok 5:
Dodaj pozostały cukier i wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
Krok 6:
Na średnim ogniu, mieszając, gotuj karmel przez 3-4 minuty.
Krok 7:
Usuń karmel z ognia i najpierw dodaj do niego masło.
Krok 8:
A potem miód. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, jeśli masz kandyzowany miód, aby ułatwić mieszanie, możesz go wstępnie podgrzać do stanu płynnego.
Krok 9:
Taka mikstura powinna nam się udać.
Krok 10:
Dodaj przyprawy do naszej mieszanki. Dodałam cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ale oprócz nich dodaje się również mielone goździki, mielone ziele angielskie, kardamon, anyż.
Krok 11:
Gdy masa cukrowo-miodowa jest jeszcze gorąca, przesiej do niej 80 g mąki pszennej (bierzemy z całości).
Krok 12:
Dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, pozwól mu ostygnąć.
Krok 13:
W międzyczasie w misce wymieszaj 150 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej (w razie potrzeby dodamy pozostałą mąkę pszenną), cały proszek kakaowy i sodę.
Krok 14:
Rozbij jajka do osobnego pojemnika i lekko wstrząśnij widelcem.
Krok 15:
Dodaj jajka do lekko ciepłej masy.
Krok 16:
I dobrze wymieszaj.
Krok 17:
Następnie zasypiamy przygotowaną suchą mieszankę.
Krok 18:
I zaczynamy wyrabiać ciasto. Zaczynamy mieszać go łyżką.
Krok 19:
A gdy ciasto stanie się wystarczająco grube, Przejdź na powierzchnię roboczą. Kiedy nasza przygotowana sucha mieszanka się skończy, zaczynamy stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną.
Krok 20:
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto z piernika powinno być miękkie i delikatne, ale nie płynne. Wybierz gęstość ciasta w zależności od tego, co planujesz z niego piec. W przypadku prostych pierników ciasto można zagnieść bardziej miękko, ale w przypadku domu z piernika jest grubsze. Ale najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, ciasto nie powinno być bardzo grube, ponieważ po upieczeniu pierniki okażą się zbyt twarde.
Krok 21:
Gotowe ciasto z piernika przenosimy do torby i wysyłamy do lodówki na jeden dzień, ciasto powinno stać.
Krok 22:
To wszystko, nasze ciasto z piernika jest gotowe. Możesz z niego upiec małe pierniki lub zrobić duży dom z piernika. Takie ciasto należy rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu.
Krok 23:
Pyszne pierniki i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g