ciasto z piernika

pyszne i delikatne ciasto z piernika o smaku miodu! To ciasto z piernika okazuje się bardzo smaczne, delikatne, z bogatym miodowym aromatem. Z tego ciasta możesz gotować zarówno zwykłe pierniki różnego rodzaju i wielkości, jak i pełnoprawny domek z piernika. Ogromnym plusem tego ciasta jest to, że jest doskonale przechowywany nawet bez zamrażania, w lodówce może spokojnie leżeć co najmniej 2-3 tygodnie, a nawet dłużej. Dlatego można go przygotować z wyprzedzeniem i używać w razie potrzeby!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 82 % 58 g
325 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do naszego ciasta z piernika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połowę (można oddzielić tylko okiem) wlej cały cukier na suchą patelnię z grubym dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść cukier, aż karmel stanie się nasycony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dalej bardzo schludnie!!!, aby się nie poparzyć, wlej 125 g wrzącej wody i wymieszaj. Nawiasem mówiąc, jeśli nagle w tym samym czasie karmel zamarzł w niektórych miejscach, gotujemy go na małym ogniu, aż wszystkie kawałki zamrożonego karmelu się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostały cukier i wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na średnim ogniu, mieszając, gotuj karmel przez 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń karmel z ognia i najpierw dodaj do niego masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A potem miód. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, jeśli masz kandyzowany miód, aby ułatwić mieszanie, możesz go wstępnie podgrzać do stanu płynnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taka mikstura powinna nam się udać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przyprawy do naszej mieszanki. Dodałam cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ale oprócz nich dodaje się również mielone goździki, mielone ziele angielskie, kardamon, anyż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy masa cukrowo-miodowa jest jeszcze gorąca, przesiej do niej 80 g mąki pszennej (bierzemy z całości).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, pozwól mu ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie w misce wymieszaj 150 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej (w razie potrzeby dodamy pozostałą mąkę pszenną), cały proszek kakaowy i sodę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozbij jajka do osobnego pojemnika i lekko wstrząśnij widelcem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj jajka do lekko ciepłej masy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie zasypiamy przygotowaną suchą mieszankę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I zaczynamy wyrabiać ciasto. Zaczynamy mieszać go łyżką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    A gdy ciasto stanie się wystarczająco grube, Przejdź na powierzchnię roboczą. Kiedy nasza przygotowana sucha mieszanka się skończy, zaczynamy stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto z piernika powinno być miękkie i delikatne, ale nie płynne. Wybierz gęstość ciasta w zależności od tego, co planujesz z niego piec. W przypadku prostych pierników ciasto można zagnieść bardziej miękko, ale w przypadku domu z piernika jest grubsze. Ale najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, ciasto nie powinno być bardzo grube, ponieważ po upieczeniu pierniki okażą się zbyt twarde.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowe ciasto z piernika przenosimy do torby i wysyłamy do lodówki na jeden dzień, ciasto powinno stać.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    To wszystko, nasze ciasto z piernika jest gotowe. Możesz z niego upiec małe pierniki lub zrobić duży dom z piernika. Takie ciasto należy rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pyszne pierniki i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy