krem śmietankowo-cukrowy

Prosty, pyszny, puszysty, wszechstronny krem. Ten rodzaj kremu jest bardzo popularny, ale trochę kapryśny. Nadaje się do wielu wyrobów cukierniczych, ale także musi być w stanie prawidłowo ugotować. A jak to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 59 % 29 g
węglowodany 37 % 18 g
343 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania kremu potrzebne są tylko dwa składniki. To śmietana i cukier puder. Do kremu odpowiedni jest krem o wysokiej zawartości tłuszczu od 33%. Tylko naturalne. Jeśli weźmiesz mniej tłuste, po prostu nie pękną i pozostaną płynne. Sam robię cukier puder w stacjonarnym blenderze. Jest nieco większy niż zakupiony, ale nadaje się do kremu. W tym celu możesz użyć młynka do kawy. Śmietana powinna być dobrze schłodzona do 3-4 stopni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić krem, weź głęboką miskę, aby podczas ubijania nie latały rozpryski. Aby uzyskać najlepsze ubijanie, miskę i trzepaczkę należy również schłodzić w lodówce. Wlej odpowiednią ilość śmietany do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder. Dodaję proszek w ilości 1 łyżki stołowej na 100 gramów śmietany. Według własnego gustu możesz sprawić, że słodycz będzie nieco większa lub mniejsza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij ubijać krem. Najpierw włącz małą prędkość. Niech śmietana po prostu miesza się z cukrem pudrem przez 1-2 minuty. Cukier puder powinien mieć czas na stopienie, aby później nie chrupać zębów. Krem zacznie stopniowo gęstnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włącz maksymalną prędkość i ubijaj śmietanę przez kolejne 3-5 minut, aż miękkie szczyty będą puszyste i stabilne. Krem powinien dobrze zachować swój kształt i nie spływać z trzepaczki. Tutaj najważniejsze jest, aby go nie przerywać, w przeciwnym razie wyrzuci wodę i zamieni się w olej. Ten moment ubijania wiąże się z doświadczeniem. Krem jest gotowy! Użyj go natychmiast po ugotowaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ta ilość składników wystarcza na ciasto około 2 kg, na średnicę biszkoptu 20 cm i wysokość na 4 ciasta. Ale tylko z szorstką powłoką po bokach. Do wyrównania potrzebny będzie inny krem. Krem śmietankowy może być stosowany do warstwowania ciast. Możesz trochę zabarwić barwnikami spożywczymi,na przykład różowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A może być używany do napełniania ciast budyniowych. Gotuj z przyjemnością!

do takiego kremowego kremu dla smaku można opcjonalnie dodać trochę waniliny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy