skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania kremu potrzebne są tylko dwa składniki. To śmietana i cukier puder. Do kremu odpowiedni jest krem o wysokiej zawartości tłuszczu od 33%. Tylko naturalne. Jeśli weźmiesz mniej tłuste, po prostu nie pękną i pozostaną płynne. Sam robię cukier puder w stacjonarnym blenderze. Jest nieco większy niż zakupiony, ale nadaje się do kremu. W tym celu możesz użyć młynka do kawy. Śmietana powinna być dobrze schłodzona do 3-4 stopni
Krok 2:
Aby zrobić krem, weź głęboką miskę, aby podczas ubijania nie latały rozpryski. Aby uzyskać najlepsze ubijanie, miskę i trzepaczkę należy również schłodzić w lodówce. Wlej odpowiednią ilość śmietany do miski.
Krok 3:
Dodaj cukier puder. Dodaję proszek w ilości 1 łyżki stołowej na 100 gramów śmietany. Według własnego gustu możesz sprawić, że słodycz będzie nieco większa lub mniejsza.
Krok 4:
Zacznij ubijać krem. Najpierw włącz małą prędkość. Niech śmietana po prostu miesza się z cukrem pudrem przez 1-2 minuty. Cukier puder powinien mieć czas na stopienie, aby później nie chrupać zębów. Krem zacznie stopniowo gęstnieć.
Krok 5:
Następnie włącz maksymalną prędkość i ubijaj śmietanę przez kolejne 3-5 minut, aż miękkie szczyty będą puszyste i stabilne. Krem powinien dobrze zachować swój kształt i nie spływać z trzepaczki. Tutaj najważniejsze jest, aby go nie przerywać, w przeciwnym razie wyrzuci wodę i zamieni się w olej. Ten moment ubijania wiąże się z doświadczeniem. Krem jest gotowy! Użyj go natychmiast po ugotowaniu.
Krok 6:
Ta ilość składników wystarcza na ciasto około 2 kg, na średnicę biszkoptu 20 cm i wysokość na 4 ciasta. Ale tylko z szorstką powłoką po bokach. Do wyrównania potrzebny będzie inny krem. Krem śmietankowy może być stosowany do warstwowania ciast. Możesz trochę zabarwić barwnikami spożywczymi,na przykład różowym.
Krok 7:
A może być używany do napełniania ciast budyniowych. Gotuj z przyjemnością!
do takiego kremowego kremu dla smaku można opcjonalnie dodać trochę waniliny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g