kakao narodziło się na tropikalnych szerokościach geograficznych kontynentów amerykańskich. Obecnie kakao jest uprawiane w różnych krajach świata-wszędzie tam, gdzie są tropiki. W starożytnej Grecji kakao nazywano jedynie "pokarmem bogów".
drzewo kakaowe lub, jak to się nazywa, drzewo czekoladowe, może osiągnąć 12 Metrów wysokości. Drzewo kakaowe jest uważane za wiecznie zielone, a jego liście nigdy nie żółkną. Owoc kakao swoim wyglądem przypomina wydłużoną żebrowaną cytrynę. Owoc kakao jest dość duży, w środku ma dużo nasion.
według archeologów kakao było aktywnie wykorzystywane przez plemiona indiańskie zamieszkujące terytorium Ameryki Środkowej. Tutaj z miazgi kakaowej wytwarzano napój alkoholowy. Hiszpańscy zdobywcy, którzy przybyli do Ameryki, odkryli między innymi owoce kakao dla Europy, które w tamtych czasach zaczęto nazywać "brązowym złotem". W XVI-XVII wieku kakao jako napój w krajach europejskich stało się bardzo popularne.
owoce drzewa kakaowego zawierają
ziarna kakaowe
. Owoce kakao są cięte maczetą, ale są cięte na mniejsze części. Wytwarzane w procesie fermentacji miazgi kakaowej
masło kakaowe
jest szeroko stosowany do produkcji kremów kosmetycznych. Samo kakao jest bardzo korzystne dla ludzkiego ciała. Kakao zawiera ogromną ilość ważnych substancji chemicznych, w tym kofeinę, celulozę,
skrobia
, polisacharydy, garbniki, kwasy organiczne, sole.
kakao w proszku
w pełni zachowuje wszystkie korzystne właściwości kakao. To samo można powiedzieć o
lukier kakaowy
.
Jak gotować kakao? Na jeden litr mleka możesz wziąć łyżkę kakao w proszku i trzy łyżki cukru. Proszek kakaowy lepiej rozpuszcza się w zimnej cieczy – dzięki czemu kakao nie tworzy grudek. Następnie mleko doprowadza się do wrzenia, a kakao jest gotowe.
567 kcal
20 minutes
Klasyczny deser z czasów radzieckich z ciastek bez pieczenia! W tym czasie wybór
374 kcal
35 minutes
Bardzo smaczne i zdrowe słodycze na herbatę! Wiele osób nie wyobraża sobie życia
213 kcal
3 hours30 minutes
Niezrównane pyszne, bardzo proste, szybkie, łatwe, świąteczne! Ciasto z piernika
276 kcal
30 minutes
Lekki i przewiewny, aromatyczny i oszałamiający deser. Stuprocentowy Włoski
317 kcal
1 hour15 minutes
Szybki i pyszny deser ze zwykłych potraw! Bułka z ciasteczkami bez pieczenia
398 kcal
20 minutes
Oryginalny, w pośpiechu, ze zwykłych produktów! Domowe ciasto ziemniaczane to
438 kcal
30 minutes
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto na herbatę! Popularnym przysmakiem w
255 kcal
2 hours
Niesamowicie delikatny, o Smaku czekoladowo - bananowym. Takie ciasta są dobre,
325 kcal
1 day
Piękne, oryginalne, wykonane z prostych produktów! Ciasto z twarogu z ciastek i
592 kcal
50 minutes
Luksusowe domowe ciasto DIY! Świetna uczta dla słodyczy!
369 kcal
1 hour30 minutes
Najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Deser z ricottą
457 kcal
1 hour30 minutes
Po spróbowaniu kawałka nie możesz się oderwać! Sernik czekoladowy to wspaniała
230 kcal
40 minutes
Deser z twarogu z nadzieniem kakaowym pod czekoladą. Cukierki twarogowe w
581 kcal
30 minutes
Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto! Jednym z najprostszych i
455 kcal
4 hours30 minutes
Zrób ciasteczka bez pieczenia o smaku rumu! Samo przygotowanie ciast nie zajmie
627 kcal
1 hour
Niesamowite domowe ciasto bez pieczenia, smak dzieciństwa! Smakowity.
261 kcal
12 hours30 minutes
Najsmaczniejszy deser stołu wielkanocnego to marmurowa Wielkanoc. Szybki i łatwy
261 kcal
30 minutes
Dziewczyny, to nierealistycznie pyszne! Koniecznie spróbuj.
369 kcal
10 minutes
Zrób ciasto w 15 minut i bez pieczenia! Z kawą, herbatą!