Likier kakaowy

rozgrzewający napój czekoladowy na chłodne wieczory. Likier kakaowy uzyskuje się z bogatym czekoladowym smakiem i pikantną nutą migdałów. Można go podawać z mlekiem, śmietaną, dowolnymi napojami czekoladowymi, a nawet dodawać do wypieków. Rano można go dodać do kawy dla wigoru, a w zimny wieczór-do gorącej czekolady, aby złagodzić zmęczenie. Ponadto Likier kakaowy doskonale komponuje się z lodami i deserami typu tiramisu.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 86 % 18 g
234 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 30 min

przygotowanie tego aromatycznego i pysznego napoju wcale nie jest trudne, najważniejsze jest cierpliwość, ponieważ jest podawany przez dwa tygodnie. Ale wynik jest po prostu niesamowity!

oto, co zrobimy:

1. Kakao, kawę, cukier waniliowy i migdały układamy na dnie szklanych naczyń, ponieważ szkło nie utlenia się i najlepiej nadaje się do tego celu. Może to być szklany dzbanek lub zwykły słoik. Migdały muszą być koniecznie smażone, gorzkie migdały w surowej postaci są niejadalne, zawierają dużą ilość kwasu cyjanowodorowego. Dlatego jeśli migdały są surowe, należy je najpierw usmażyć lub upiec w piekarniku.

2. Wlać wyłożoną mieszaninę wódką i umieścić w ciemnym miejscu na 10-14 dni.

3. Po upływie określonego czasu wlej syrop cukrowy i kwas cytrynowy do nalewki.

4. Syrop cukrowy przygotowujemy w następujący sposób: cukier i wodę na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ilość cukru można regulować w zależności od preferencji smakowych. Jeśli masz słodycze, możesz włożyć więcej cukru. Najważniejsze jest przestrzeganie zasady: ilość cukru powinna być w przybliżeniu równa wodzie.

aby uzyskać bogaty czekoladowy kolor, do likieru można dodać trochę przypalonego cukru. Tak więc Likier nabierze pięknego ciemnego odcienia i smaku gorzkiej czekolady.

Likier z kakao jest gotowy, najlepiej przechowywać go w ciemnym i zimnym miejscu, chociaż biorąc pod uwagę doskonały smak, raczej nie będzie długo przechowywany ;)

Wesołych Świąt! Przytulne spotkania z przyjaciółmi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gorzkie migdały - 645   kcal/100g

Podobne przepisy