skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego aromatycznego i pysznego napoju wcale nie jest trudne, najważniejsze jest cierpliwość, ponieważ jest podawany przez dwa tygodnie. Ale wynik jest po prostu niesamowity!
oto, co zrobimy:
1. Kakao, kawę, cukier waniliowy i migdały układamy na dnie szklanych naczyń, ponieważ szkło nie utlenia się i najlepiej nadaje się do tego celu. Może to być szklany dzbanek lub zwykły słoik. Migdały muszą być koniecznie smażone, gorzkie migdały w surowej postaci są niejadalne, zawierają dużą ilość kwasu cyjanowodorowego. Dlatego jeśli migdały są surowe, należy je najpierw usmażyć lub upiec w piekarniku.
2. Wlać wyłożoną mieszaninę wódką i umieścić w ciemnym miejscu na 10-14 dni.
3. Po upływie określonego czasu wlej syrop cukrowy i kwas cytrynowy do nalewki.
4. Syrop cukrowy przygotowujemy w następujący sposób: cukier i wodę na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ilość cukru można regulować w zależności od preferencji smakowych. Jeśli masz słodycze, możesz włożyć więcej cukru. Najważniejsze jest przestrzeganie zasady: ilość cukru powinna być w przybliżeniu równa wodzie.
aby uzyskać bogaty czekoladowy kolor, do likieru można dodać trochę przypalonego cukru. Tak więc Likier nabierze pięknego ciemnego odcienia i smaku gorzkiej czekolady.
Likier z kakao jest gotowy, najlepiej przechowywać go w ciemnym i zimnym miejscu, chociaż biorąc pod uwagę doskonały smak, raczej nie będzie długo przechowywany ;)
Wesołych Świąt! Przytulne spotkania z przyjaciółmi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gorzkie migdały - 645 kcal/100g

