wywar z liści truskawek

leczniczy wywar witaminowy! Przygotuj surowce na przyszłość! Suszone liście truskawek nadają się do przygotowania aromatycznego wywaru. Liście truskawek mają nie mniej silne właściwości lecznicze niż jagody. Dlatego zaleca się spożywanie ich za pomocą napojów. Jeden z przepisów przedstawiono poniżej. Do gotowania można używać zarówno świeżych, jak i suszonych liści. Wskazane będzie również przygotowanie ich na zimę, aby cieszyć się aromatycznym napojem w zimnych porach roku.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

liście truskawek należy zbierać w sierpniu-wrześniu. Przed wysuszeniem liści należy je lekko suszyć przez 3-5 godzin, aby stały się miękkie. Ugniatamy miękkie liście i przenosimy do kartonowego pudełka. Pożądane jest, aby były umieszczone cienką warstwą. Zostawiamy je na około 7-9 godzin. Następnie liście suszymy na zewnątrz lub w piekarniku. Zaleca się przechowywanie suszonych liści truskawek w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

herbata z liści truskawek zawiera witaminę C i fitoncydy-antybiotyki roślinne. Dlatego zaleca się stosowanie go na przeziębienia, a także na choroby zapalne przewodu pokarmowego, przewlekłe choroby wątroby i nerek, ból gardła i zapalenie krtani. Bezcenne korzyści wywar z liści truskawek przyniesie nadciśnienie. Skutecznie rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.

możesz przygotować bulion leczniczy zarówno ze świeżych liści, jak i suchych. Jeśli lisy są świeże, ich liczba musi zostać podwojona. Suche surowce są bardziej skoncentrowane, więc potrzebna jest mniejsza ilość.

jeśli regularnie pijesz taki wywar w środku sezonowych przeziębień, odporność zostanie wzmocniona i nie przepuści patogennych wirusów.

1. Wlej wodę do rondla lub czajnika, Wyślij do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia.

2. Suche posiekane liście truskawek układamy w małym rondlu.

3. Wlej liście wrzącą wodą, przykryj rondel pokrywką, Wyślij do ognia.

4. Gotuj liście truskawek na małym ogniu przez 5-7 minut.

5. Następnie przefiltruj bulion przez drobne sito lub przez gazę.

pij z przyjemnością! Dobre zdrowie dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście truskawek - 30   kcal/100g

Podobne przepisy