skład / składniki
metoda gotowania
liście truskawek należy zbierać w sierpniu-wrześniu. Przed wysuszeniem liści należy je lekko suszyć przez 3-5 godzin, aby stały się miękkie. Ugniatamy miękkie liście i przenosimy do kartonowego pudełka. Pożądane jest, aby były umieszczone cienką warstwą. Zostawiamy je na około 7-9 godzin. Następnie liście suszymy na zewnątrz lub w piekarniku. Zaleca się przechowywanie suszonych liści truskawek w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
herbata z liści truskawek zawiera witaminę C i fitoncydy-antybiotyki roślinne. Dlatego zaleca się stosowanie go na przeziębienia, a także na choroby zapalne przewodu pokarmowego, przewlekłe choroby wątroby i nerek, ból gardła i zapalenie krtani. Bezcenne korzyści wywar z liści truskawek przyniesie nadciśnienie. Skutecznie rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
możesz przygotować bulion leczniczy zarówno ze świeżych liści, jak i suchych. Jeśli lisy są świeże, ich liczba musi zostać podwojona. Suche surowce są bardziej skoncentrowane, więc potrzebna jest mniejsza ilość.
jeśli regularnie pijesz taki wywar w środku sezonowych przeziębień, odporność zostanie wzmocniona i nie przepuści patogennych wirusów.
1. Wlej wodę do rondla lub czajnika, Wyślij do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia.
2. Suche posiekane liście truskawek układamy w małym rondlu.
3. Wlej liście wrzącą wodą, przykryj rondel pokrywką, Wyślij do ognia.
4. Gotuj liście truskawek na małym ogniu przez 5-7 minut.
5. Następnie przefiltruj bulion przez drobne sito lub przez gazę.
pij z przyjemnością! Dobre zdrowie dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście truskawek - 30 kcal/100g