skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Ciasto należy przygotować przed planowanym czasem pieczenia piernika, musi "leżeć" na zimno. Idealnie jest zrobić ciasto poprzedniej nocy, aby pozostawić je na noc w lodówce. Lepiej jest wcześniej wyjąć składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oprócz standardowych przypraw piernikowych-cynamonu i imbiru, możesz użyć innych do smaku, na przykład kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej i innych.
Krok 2:
Jeśli miód jest kandyzowany, należy go stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Niech miód ostygnie do temperatury pokojowej. Jeśli miód jest świeży płynny, pomiń ten krok. Wlej stopiony miód do miski. Kładziemy tę miskę na łaźni wodnej (rondel z wrzącą wodą), dodajemy przyprawy, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i podgrzewamy w łaźni wodnej, aby aromat był w pełni otwarty, ale nie pozwalamy na przegrzanie, stale przeszkadzamy łyżką.
Krok 3:
Wyślij zmiękczone masło do mieszanki miodu. Wymieszaj, aby rozpuścić masło. Wyjmij miskę z łaźni wodnej. Dodaj sodę, wymieszaj. Masa powinna się rozjaśnić i zacząć bulgotać. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
Podczas gdy mieszanka miodu stygnie, wbij jaja kurze do innej miski i dodaj cukier.
Krok 5:
Ubij jaja kurze z cukrem, aż uzyskasz jednorodną, jasną masę, zwiększoną objętość, z pianką na powierzchni.
Krok 6:
Połącz mieszaninę jajek i miodu, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną.
Krok 7:
Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj rękami, powinno być miękkie, lekko płynne i lepkie. Ciasto zostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie zwiń schłodzone ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż na noc do lodówki.
Krok 8:
Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, stało się dość gęste i elastyczne. Możesz przejść do pieczenia pierników. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g