ciasto z piernika imbirowego

łatwe do zrobienia ciasto na pyszne, aromatyczne pierniki. W wielu krajach europejskich istnieje tradycja pieczenia pierników na Boże Narodzenie. Takie wypieki są tam tym samym symbolem tego święta, co w naszym kraju szampan i mandarynki-symbol Nowego Roku. Teraz w niektórych rodzinach piecze się pierniki na święta Nowego Roku. To pachnące, delikatne i słodkie wypieki nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale także wyglądem. Z reguły pierniki są wykonane w foremkach z symboliką święta: anioły, gwiazdki, serca itp., pokryte lukrem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 14 % 11 g
węglowodany 77 % 59 g
366 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Ciasto należy przygotować przed planowanym czasem pieczenia piernika, musi "leżeć" na zimno. Idealnie jest zrobić ciasto poprzedniej nocy, aby pozostawić je na noc w lodówce. Lepiej jest wcześniej wyjąć składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oprócz standardowych przypraw piernikowych-cynamonu i imbiru, możesz użyć innych do smaku, na przykład kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej i innych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli miód jest kandyzowany, należy go stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Niech miód ostygnie do temperatury pokojowej. Jeśli miód jest świeży płynny, pomiń ten krok. Wlej stopiony miód do miski. Kładziemy tę miskę na łaźni wodnej (rondel z wrzącą wodą), dodajemy przyprawy, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i podgrzewamy w łaźni wodnej, aby aromat był w pełni otwarty, ale nie pozwalamy na przegrzanie, stale przeszkadzamy łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij zmiękczone masło do mieszanki miodu. Wymieszaj, aby rozpuścić masło. Wyjmij miskę z łaźni wodnej. Dodaj sodę, wymieszaj. Masa powinna się rozjaśnić i zacząć bulgotać. Pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy mieszanka miodu stygnie, wbij jaja kurze do innej miski i dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jaja kurze z cukrem, aż uzyskasz jednorodną, jasną masę, zwiększoną objętość, z pianką na powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz mieszaninę jajek i miodu, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj rękami, powinno być miękkie, lekko płynne i lepkie. Ciasto zostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie zwiń schłodzone ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż na noc do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, stało się dość gęste i elastyczne. Możesz przejść do pieczenia pierników. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy