skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Te produkty zawsze znajdą się w lodówce u troskliwych gospodyń domowych. Oprócz prostoty i szybkości przygotowania ciasta kruchego i pieczenia z niego należy zwrócić uwagę na jego wartość budżetową, ponieważ margaryna jest bardzo tanim produktem. Margarynę śmietankową rozpuść w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Dodaj cukier do miski ze stopioną margaryną i wbij jajko kurze. Wymieszaj składniki trzepaczką lub łyżką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 3:
W misce z płynną mieszanką wlej przesianą mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody gaszonej octem stołowym, pobranej w tych samych częściach (po trzeciej części łyżeczki). Należy pamiętać, że mąka może wymagać więcej lub mniej: wszystko zależy od wielkości jajka i właściwości samej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta!
Krok 4:
Wymieszaj składniki i zagniataj elastyczne, gładkie ciasto. Długie ugniatanie ciasta kruchego rękami nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde i twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torbę i włóż do lodówki na 20 minut. Ciasto należy schłodzić, aby margaryna zawarta w cieście nieco się zestaliła, a ciasto stało się plastyczne i giętkie w pracy. W przeciwnym razie trudno będzie go rozwałkować i zrobić piękne kręcone kruche ciasteczka. Wyjmujemy wypoczęte ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni roboczej i wycinamy kędzierzawe wycinki ciastek.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przesiej trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie, ale najpierw dodaj trochę mniej do ciasta niż zgodnie z przepisem (wcześniej mieszając z proszkiem do pieczenia). W razie potrzeby dodaj resztę mąki, dostosowując ilość mąki do pożądanej konsystencji. Więcej przydatnych informacji znajdziesz w artykule o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
historia mówi, że pierwsze ciasteczko zostało stworzone przez człowieka ponad 10 tysięcy lat temu. W tamtych czasach ciasteczka nazywano małą częścią ciasta przygotowanego do różnych wypieków, które zwijano w kulkę i wysyłano do piekarnika, aby ustalić, czy jest dobrze podgrzany i gotowy do pieczenia. Ciasteczka w pojęciu, które znamy, pojawiły się dopiero w VIII wieku pne w Iranie, gdzie po raz pierwszy pojawił się cukier.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g