kruche ciasto na margarynie

łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto na ciasteczka! Prawdopodobnie wszyscy znają, od dzieciństwa, smak kruchych ciasteczek, które matki i babcie bardzo często piekły dla swoich dzieci. Tak, teraz dzieci i wielu dorosłych nie odmówi kilku takich Ciasteczek przy filiżance herbaty lub kawy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 23 % 19 g
węglowodany 68 % 55 g
409 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Te produkty zawsze znajdą się w lodówce u troskliwych gospodyń domowych. Oprócz prostoty i szybkości przygotowania ciasta kruchego i pieczenia z niego należy zwrócić uwagę na jego wartość budżetową, ponieważ margaryna jest bardzo tanim produktem. Margarynę śmietankową rozpuść w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do miski ze stopioną margaryną i wbij jajko kurze. Wymieszaj składniki trzepaczką lub łyżką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z płynną mieszanką wlej przesianą mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody gaszonej octem stołowym, pobranej w tych samych częściach (po trzeciej części łyżeczki). Należy pamiętać, że mąka może wymagać więcej lub mniej: wszystko zależy od wielkości jajka i właściwości samej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki i zagniataj elastyczne, gładkie ciasto. Długie ugniatanie ciasta kruchego rękami nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde i twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torbę i włóż do lodówki na 20 minut. Ciasto należy schłodzić, aby margaryna zawarta w cieście nieco się zestaliła, a ciasto stało się plastyczne i giętkie w pracy. W przeciwnym razie trudno będzie go rozwałkować i zrobić piękne kręcone kruche ciasteczka. Wyjmujemy wypoczęte ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni roboczej i wycinamy kędzierzawe wycinki ciastek.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przesiej trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie, ale najpierw dodaj trochę mniej do ciasta niż zgodnie z przepisem (wcześniej mieszając z proszkiem do pieczenia).  W razie potrzeby dodaj resztę mąki, dostosowując ilość mąki do pożądanej konsystencji. Więcej przydatnych informacji znajdziesz w artykule o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

historia mówi, że pierwsze ciasteczko zostało stworzone przez człowieka ponad 10 tysięcy lat temu. W tamtych czasach ciasteczka nazywano małą częścią ciasta przygotowanego do różnych wypieków, które zwijano w kulkę i wysyłano do piekarnika, aby ustalić, czy jest dobrze podgrzany i gotowy do pieczenia. Ciasteczka w pojęciu, które znamy, pojawiły się dopiero w VIII wieku pne w Iranie, gdzie po raz pierwszy pojawił się cukier.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy