skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki, są tylko trzy. Główny warunek, produkty: masło i woda niezbędne do przygotowania ciasta kruchego muszą być schłodzone. Wodę można nawet trzymać w zamrażarce, aby była lodowata. Pozwoli to uzyskać szczególnie chrupiące produkty wykonane z takiego ciasta. W misce wkładamy zimne masło, które właśnie wyjęto z lodówki. Kroimy go nożem w kostki, staramy się go nie dotykać rękami.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wcześniej do przygotowania takiego ciasta do krojenia masła i mąki używano dwóch noży, teraz nowoczesne gospodynie domowe mają wiele urządzeń elektrycznych, które pozwalają łatwo i niepotrzebnie tworzyć złożone i ciekawe potrawy, w tym ciasto do pieczenia.
Krok 3:
Zmiel te składniki mikserem lub blenderem na okruchy, ale nie rękami, aby nie przenosić ciepła na składniki, w przeciwnym razie ciasto nie będzie takie, jak powinno.
Krok 4:
Następnie zaczynamy wlewać schłodzoną wodę do miski z okruchami piasku, należy to zrobić jedną łyżką stołową, za każdym razem mieszając masę mikserem, aż okruchy będą małe i tej samej wielkości.
Krok 5:
Następnie zbieramy ciasto rękami w kulkę. Nie trzeba długo ugniatać ciasta rękami, w przeciwnym razie produkty z niego okażą się twarde i gęste. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta razem. Zawiń kulkę ciasta kruchego w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Kruche ciasto powinno dobrze ostygnąć, nie lubi ciepła. Teraz możesz przejść do zwijania i tworzenia podstaw do pieczenia z niesłodzonego ciasta kruchego lub samego ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g