ciasto bez cukru

Prawdziwe kruche ciasto bez cukru do tart i innych wypieków! Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w procesie przygotowywania prawie każdego ciasta do każdego wypieku – słodkiego i niesłodzonego – dodaje się cukier, nawet w minimalnej ilości. Jednak klasyczny przepis na ciasto kruche, który jest używany nawet teraz we Francji do robienia Tartek, nie przewiduje dodania takiego składnika jak cukier. I nie bój się, że ciasto nie zadziała bez cukru, najważniejsze jest przestrzeganie pewnych subtelności i niuansów w procesie przygotowywania ciasta, a po pewnym czasie będzie można cieszyć się pysznymi wypiekami z takiego ciasta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 56 % 41 g
417 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki, są tylko trzy. Główny warunek, produkty: masło i woda niezbędne do przygotowania ciasta kruchego muszą być schłodzone. Wodę można nawet trzymać w zamrażarce, aby była lodowata. Pozwoli to uzyskać szczególnie chrupiące produkty wykonane z takiego ciasta. W misce wkładamy zimne masło, które właśnie wyjęto z lodówki. Kroimy go nożem w kostki, staramy się go nie dotykać rękami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wcześniej do przygotowania takiego ciasta do krojenia masła i mąki używano dwóch noży, teraz nowoczesne gospodynie domowe mają wiele urządzeń elektrycznych, które pozwalają łatwo i niepotrzebnie tworzyć złożone i ciekawe potrawy, w tym ciasto do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel te składniki mikserem lub blenderem na okruchy, ale nie rękami, aby nie przenosić ciepła na składniki, w przeciwnym razie ciasto nie będzie takie, jak powinno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zaczynamy wlewać schłodzoną wodę do miski z okruchami piasku, należy to zrobić jedną łyżką stołową, za każdym razem mieszając masę mikserem, aż okruchy będą małe i tej samej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zbieramy ciasto rękami w kulkę. Nie trzeba długo ugniatać ciasta rękami, w przeciwnym razie produkty z niego okażą się twarde i gęste. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta razem. Zawiń kulkę ciasta kruchego w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Kruche ciasto powinno dobrze ostygnąć, nie lubi ciepła. Teraz możesz przejść do zwijania i tworzenia podstaw do pieczenia z niesłodzonego ciasta kruchego lub samego ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy