Chudy makaron

dieta torturowana? A ty spróbuj tego dania! A obiad znów będzie radością! Szybko i smacznie. Chudy makaron to świetne lekkie danie.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 69 % 38 g
267 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąka musi zostać przesiana!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, olej roślinny. (Użyłem oliwy z oliwek).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj wrzącą wodę (stromą) i natychmiast zacznij ugniatać. Najpierw łyżką, a następnie ugniataj rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto. Zobacz mąkę na swoim cieście, jeśli to konieczne - dodaj. Im lepiej ugniatasz, tym smaczniejszy makaron)))

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zawiń naszą kulkę ciasta w folię i pozostaw na 30-40 minut-pozwól jej odpocząć).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wypoczęte ciasto dzielimy na kawałki-wygodniej jest to rozwałkować. Odkurz stół mąką i zwiń w cienkie warstwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sam dostosuj Grubość. Jaki makaron chcesz-grubszy lub cieńszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przekręć ciasto w wałek i pokrój nożem w paski)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto taki makaron. Posyp trochę mąką. I pozwól mu wyschnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chudy makaron jest gotowy. Gotuj jak zwykle w osolonej wodzie. Zachwyć swoją rodzinę domowymi potrawami) Smacznego!

weź mąkę i wlej do małego pojemnika. Posyp solą, ile potrzebujemy. Włóż olej roślinny do mąki, a na koniec dodaj wodę podgrzaną do wrzącej wody. Wrząca woda powinna być silna, dosłownie świeżo z ognia. Zagnieść ciasto.

po raz pierwszy możesz mieszać łyżką stołową, ale dalej, gdy stanie się grubszy, tylko rękami. Chudy makaron jest trudny do przygotowania dla początkującego, przede wszystkim przez zrobienie ciasta. Miej cierpliwość i staraj się ją dobrze ugniatać.

po zakończeniu zamknij pojemnik z ciastem talerzem lub ręcznikiem i zapomnij o nim przez pół godziny. Minęło pół godziny, pamiętamy, wyjmujemy i jeździmy. Ciasto dzielimy na osobne kółka. Prasujemy je, nadając kształt makaronowi i zwijamy w bardzo cienkie nici. Dajemy ciastu trochę do wyschnięcia i przekręcamy poszczególne nitki w jeden bukiet w kształcie jelita i kroimy w osobne makaroniki.

gotowe makaroniki potrzebują co najmniej godziny, a lepiej więcej czasu, aby dokładnie wyschły i nadawały się do gotowania. W przypadku makaronu na zapas najlepszym rozwiązaniem jest przedłużenie suszenia o kilka dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy