skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Mąka musi zostać przesiana!
Krok 3:
Dodaj sól, olej roślinny. (Użyłem oliwy z oliwek).
Krok 4:
Następnie dodaj wrzącą wodę (stromą) i natychmiast zacznij ugniatać. Najpierw łyżką, a następnie ugniataj rękami.
Krok 5:
Ugniataj ciasto. Zobacz mąkę na swoim cieście, jeśli to konieczne - dodaj. Im lepiej ugniatasz, tym smaczniejszy makaron)))
Krok 6:
Następnie zawiń naszą kulkę ciasta w folię i pozostaw na 30-40 minut-pozwól jej odpocząć).
Krok 7:
Następnie wypoczęte ciasto dzielimy na kawałki-wygodniej jest to rozwałkować. Odkurz stół mąką i zwiń w cienkie warstwy.
Krok 8:
Sam dostosuj Grubość. Jaki makaron chcesz-grubszy lub cieńszy.
Krok 9:
Następnie przekręć ciasto w wałek i pokrój nożem w paski)
Krok 10:
Oto taki makaron. Posyp trochę mąką. I pozwól mu wyschnąć.
Krok 11:
Chudy makaron jest gotowy. Gotuj jak zwykle w osolonej wodzie. Zachwyć swoją rodzinę domowymi potrawami) Smacznego!
po raz pierwszy możesz mieszać łyżką stołową, ale dalej, gdy stanie się grubszy, tylko rękami. Chudy makaron jest trudny do przygotowania dla początkującego, przede wszystkim przez zrobienie ciasta. Miej cierpliwość i staraj się ją dobrze ugniatać.
po zakończeniu zamknij pojemnik z ciastem talerzem lub ręcznikiem i zapomnij o nim przez pół godziny. Minęło pół godziny, pamiętamy, wyjmujemy i jeździmy. Ciasto dzielimy na osobne kółka. Prasujemy je, nadając kształt makaronowi i zwijamy w bardzo cienkie nici. Dajemy ciastu trochę do wyschnięcia i przekręcamy poszczególne nitki w jeden bukiet w kształcie jelita i kroimy w osobne makaroniki.
gotowe makaroniki potrzebują co najmniej godziny, a lepiej więcej czasu, aby dokładnie wyschły i nadawały się do gotowania. W przypadku makaronu na zapas najlepszym rozwiązaniem jest przedłużenie suszenia o kilka dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g