Puff chinkal

Przygotuj chinkal w dobrym nastroju iz duszą - będzie pyszny! Kobieta Kumyk wie, że cienkie ciasto jest koronną sztuczką dobrej gospodyni. A także - jeśli zagniatasz ciasto rękami i duszą, na pewno otrzymasz bardzo smaczne danie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 60 % 31 g
285 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do miski na ciasto, zrób dziurę w środku i dodaj do niej cukier, sól i drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw dodaj trochę ciepłej wody (około 50-70 ml) i łyżką wymieszaj drożdże z wodą w otworze, aby się rozpuściły. W ten sposób działają lepiej w teście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostałą wodę i ugniataj miękkim, przyjemnym w dotyku ciastem rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenosimy ciasto na stół i, stopniowo przyprawiając ręce olejem, smarujemy ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ciasto na około pół godziny, jeśli w kuchni jest ciepło. Wystarczy-ugniatamy i czekamy, aż podejdzie drugi raz. Jeśli wyschnie, nadal smarujemy olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto się pojawi, dobrze odkurz stół mąką i rozwałkuj ciasto, dzieląc je wcześniej na 4 części, dla wygody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Im cieńszy jest rozwałkowany-tym lepiej. Teraz posmaruj ciasto olejem (pędzlem lub lepiej rękami).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż warstwę ciasta w rolkę, niezbyt ciasno. Wygodnie jest rozpocząć zwijanie, kładąc cienki patyczek na krawędzi (na przykład drewniany szpikulec lub igła dziewiarska).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstała rolka jest cięta na cylindryczne kwadraty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz gotować leżąc (chodzi o bułki) lub możesz uformować róże, ściskając je z jednej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż chinkal na siatce podwójnego kotła i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieścić na parze i gotować przez 15-20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do sosu obierz i grubo posiekaj czosnek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przepuszczamy go przez prasę czosnkową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sól, dodaj śmietanę i wymieszaj. Sos jest gotowy!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Chinkal też!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy go na talerz i podajemy do stołu!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kumiki podają gotowane domowe kiełbaski do chinkal.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I kolejny chinkal na patelni (są ziemniaki, mięso i górna warstwa chinkal).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A także-ciasta na kwaśnym mleku, które są przygotowywane i uzyskiwane tak, jak powinny, tylko w Narodowym piecu Kumyk.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto taki piękny chinkal!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A stół jest jak świąteczny, prawda?

Obejrzyj film, w którym te niesamowite i skromne kobiety gotują i mówią, jak wyrabiają ciasto i jak szanują swoją kuchnię i kulturę! Mają wiele do nauczenia się. Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy