skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski na ciasto, zrób dziurę w środku i dodaj do niej cukier, sól i drożdże.
Krok 2:
Najpierw dodaj trochę ciepłej wody (około 50-70 ml) i łyżką wymieszaj drożdże z wodą w otworze, aby się rozpuściły. W ten sposób działają lepiej w teście.
Krok 3:
Dodaj pozostałą wodę i ugniataj miękkim, przyjemnym w dotyku ciastem rękami.
Krok 4:
Przenosimy ciasto na stół i, stopniowo przyprawiając ręce olejem, smarujemy ciasto.
Krok 5:
Pozostaw ciasto na około pół godziny, jeśli w kuchni jest ciepło. Wystarczy-ugniatamy i czekamy, aż podejdzie drugi raz. Jeśli wyschnie, nadal smarujemy olejem.
Krok 6:
Gdy ciasto się pojawi, dobrze odkurz stół mąką i rozwałkuj ciasto, dzieląc je wcześniej na 4 części, dla wygody.
Krok 7:
Im cieńszy jest rozwałkowany-tym lepiej. Teraz posmaruj ciasto olejem (pędzlem lub lepiej rękami).
Krok 8:
Złóż warstwę ciasta w rolkę, niezbyt ciasno. Wygodnie jest rozpocząć zwijanie, kładąc cienki patyczek na krawędzi (na przykład drewniany szpikulec lub igła dziewiarska).
Krok 9:
Powstała rolka jest cięta na cylindryczne kwadraty.
Krok 10:
Możesz gotować leżąc (chodzi o bułki) lub możesz uformować róże, ściskając je z jednej strony.
Krok 11:
Rozłóż chinkal na siatce podwójnego kotła i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 12:
Umieścić na parze i gotować przez 15-20 minut.
Krok 13:
Do sosu obierz i grubo posiekaj czosnek.
Krok 14:
Przepuszczamy go przez prasę czosnkową.
Krok 15:
Sól, dodaj śmietanę i wymieszaj. Sos jest gotowy!
Krok 16:
Chinkal też!
Krok 17:
Wyjmujemy go na talerz i podajemy do stołu!
Krok 18:
Kumiki podają gotowane domowe kiełbaski do chinkal.
Krok 19:
I kolejny chinkal na patelni (są ziemniaki, mięso i górna warstwa chinkal).
Krok 20:
A także-ciasta na kwaśnym mleku, które są przygotowywane i uzyskiwane tak, jak powinny, tylko w Narodowym piecu Kumyk.
Krok 21:
Oto taki piękny chinkal!
Krok 22:
A stół jest jak świąteczny, prawda?
Obejrzyj film, w którym te niesamowite i skromne kobiety gotują i mówią, jak wyrabiają ciasto i jak szanują swoją kuchnię i kulturę! Mają wiele do nauczenia się. Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g