skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Dodaj cukier, cukier waniliowy.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej na masło.
Krok 5:
Zmiel masło mąką na drobne okruchy.
Krok 6:
Dodaj śmietanę i żółtko do okruchów.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj, zbierając ciasto wokół kwaśnej śmietany z żółtkiem. Nie ugniataj, aby ciasto nie straciło kruchej struktury.
Krok 8:
Uformuj kulkę ciasta i wyślij do lodówki na 1,5-2 godziny.
bardzo ważne jest prawidłowe zagnieść ciasto, jak pokazano na filmie. Powinien okazać się niejednorodny, przeplatany żółtkiem, olejem i kwaśną śmietaną. Nie wpłynie to w żaden sposób na jakość pieczenia - wręcz przeciwnie, stanie się przewiewne, ale nie kruszy się zbytnio.
podczas ugniatania nie trzeba wywierać siły, wręcz przeciwnie, na początku należy go lekko zmielić między dłońmi, a po dodaniu kwaśnej śmietany i jajka zebrać okruchy wokół nich. To długi proces, ale warto. Nigdy nie miałem ciasta bardziej giętkiego po rozwałkowaniu, ale nie rozdarłem się po przeniesieniu do formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g