kruche ciasto na śmietanie

ciasto na ciasta, tarty ze słodkim nadzieniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 56 % 36 g
358 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej na masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel masło mąką na drobne okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę i żółtko do okruchów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj, zbierając ciasto wokół kwaśnej śmietany z żółtkiem. Nie ugniataj, aby ciasto nie straciło kruchej struktury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj kulkę ciasta i wyślij do lodówki na 1,5-2 godziny.

bardzo ważne jest prawidłowe zagnieść ciasto, jak pokazano na filmie. Powinien okazać się niejednorodny, przeplatany żółtkiem, olejem i kwaśną śmietaną. Nie wpłynie to w żaden sposób na jakość pieczenia - wręcz przeciwnie, stanie się przewiewne, ale nie kruszy się zbytnio.

podczas ugniatania nie trzeba wywierać siły, wręcz przeciwnie, na początku należy go lekko zmielić między dłońmi, a po dodaniu kwaśnej śmietany i jajka zebrać okruchy wokół nich. To długi proces, ale warto. Nigdy nie miałem ciasta bardziej giętkiego po rozwałkowaniu, ale nie rozdarłem się po przeniesieniu do formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy