skład / składniki
metoda gotowania
1. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 40 minut lub dłużej, aż będzie miękkie i plastyczne
2. Gdy masło zmięknie, przenieś je do dużej miski lub innego pojemnika, aby później wygodnie zagnieść ciasto. Dodaj wymaganą ilość cukru. Następnie dokładnie wymieszaj cukier z masłem, aż cukier całkowicie rozpuści się w kremowej masie. Bardzo ważne jest, aby w cieście nie czuć ziaren cukru. Aby ułatwić proces na tym etapie, cukier można zastąpić cukrem pudrem. W takim przypadku proces mieszania składników będzie znacznie łatwiejszy i szybszy.
3. Dodaj odrobinę drobnej soli do mieszanki masła, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak.
4. Przesiej mąkę pszenną osobno do czystego i suchego pojemnika, aby pozbyć się niechcianych grudek i uczynić ją bardziej puszystą.
5. Lekko, w małych porcjach, dodaj przesianą mąkę do mieszanki olejowej i jednocześnie zagniataj ciasto czystymi rękami. W razie potrzeby na tym etapie można również dodać przyprawy, które najlepiej nadają się do przyszłych wypieków (wanilia, mielony cynamon, mielona gałka muszkatołowa, mielony kardamon, anyż itp.).
6. Kontynuuj zagniatanie ciasta, aż uzyskasz gęste okruchy masła. Następnie dodaj do niego śmietanę. Zagnieść masę ze śmietaną, w wyniku czego powinno powstać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
7. Uformuj kulkę ciasta i zawiń ją w folię spożywczą lub włóż do czystej torby, aby nie wyschła. Włóż ciasto kruche do lodówki na co najmniej pół godziny, a lepiej więcej. Po dostatecznym ochłodzeniu znacznie łatwiej będzie z nim pracować.
gotowe ciasto kruche może być używane do ciastek, różnych ciast, tartaletek, ciast, ciast i innych wypieków.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g