kruche ciasto bez jajek

wypróbuj tę odmianę kruchego ciasta! Ciasto kruche bez jajek to dość prosty przepis na pyszne kruche ciasto domowej roboty. Ciasto jest bardzo plastyczne i miękkie, łatwe w obróbce. Może być stosowany do kruchych ciastek, różnych ciast, ciast lub tartych ciast.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 25 % 20 g
węglowodany 66 % 53 g
416 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 40 minut lub dłużej, aż będzie miękkie i plastyczne

2. Gdy masło zmięknie, przenieś je do dużej miski lub innego pojemnika, aby później wygodnie zagnieść ciasto. Dodaj wymaganą ilość cukru. Następnie dokładnie wymieszaj cukier z masłem, aż cukier całkowicie rozpuści się w kremowej masie. Bardzo ważne jest, aby w cieście nie czuć ziaren cukru. Aby ułatwić proces na tym etapie, cukier można zastąpić cukrem pudrem. W takim przypadku proces mieszania składników będzie znacznie łatwiejszy i szybszy.

3. Dodaj odrobinę drobnej soli do mieszanki masła, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak.

4. Przesiej mąkę pszenną osobno do czystego i suchego pojemnika, aby pozbyć się niechcianych grudek i uczynić ją bardziej puszystą.

5. Lekko, w małych porcjach, dodaj przesianą mąkę do mieszanki olejowej i jednocześnie zagniataj ciasto czystymi rękami. W razie potrzeby na tym etapie można również dodać przyprawy, które najlepiej nadają się do przyszłych wypieków (wanilia, mielony cynamon, mielona gałka muszkatołowa, mielony kardamon, anyż itp.).

6. Kontynuuj zagniatanie ciasta, aż uzyskasz gęste okruchy masła. Następnie dodaj do niego śmietanę. Zagnieść masę ze śmietaną, w wyniku czego powinno powstać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.

7. Uformuj kulkę ciasta i zawiń ją w folię spożywczą lub włóż do czystej torby, aby nie wyschła. Włóż ciasto kruche do lodówki na co najmniej pół godziny, a lepiej więcej. Po dostatecznym ochłodzeniu znacznie łatwiej będzie z nim pracować.

gotowe ciasto kruche może być używane do ciastek, różnych ciast, tartaletek, ciast, ciast i innych wypieków.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy