skład / składniki
metoda gotowania
domowe mięso mielone na pierogi-kęs jest naturalny, nadaje się nawet do menu dla dzieci. Pierwszą rzeczą, od której zaczyna się proces gotowania, jest zakup mięsa. Lepiej jest, jeśli jest to połączenie chudej wołowiny i wystarczająco tłustej wieprzowiny.
mięso jest dobrze umyte, odcinamy z niego folie i części tkanki łącznej, kroimy na małe kawałki. Przewiń przygotowane mięso w maszynce do mięsa z drobnym rusztem. Jeśli planujesz podawać pierogi małym dzieciom lub po prostu chcesz uzyskać delikatniejszą konsystencję nadzienia, ponownie przewiń mięso mielone w maszynce do mięsa. Nie potrwa to zbyt długo, ale wynik mile zaskoczy.
obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz ręcznikiem. Zetrzyj przygotowane warzywa na drobnej tarce i wymieszaj ze skręconym mięsem, aż uzyskasz najbardziej jednorodną konsystencję. Możesz przewijać cebulę i czosnek w maszynce do mięsa, sposób siekania warzyw zależy od indywidualnych preferencji. Po tarciu można je wyczuć w gotowych pierogach w małych kawałkach, po zmieleniu w maszynce do mięsa będą zauważalne tylko w smaku. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i inne ulubione przyprawy, jeśli są takie, ponownie wymieszaj masę. Wyślij mięso mielone do lodówki na 15-20 minut przed ostatnim etapem.
mięso mielone jest nieco schłodzone po wszystkich czynnościach mielenia i wielokrotnego mieszania i jest gotowe do dodania tajnego składnika. W środku są suche pierogi, które nie są zbyt przyjemne, o wiele lepiej, gdy podczas gotowania w środku tworzy się przepyszny bulion. Zwykły kruszony lód pomoże osiągnąć ten efekt. Nieoczekiwanie, ale właśnie w tym tkwi sekret prawdziwych, najsmaczniejszych pierogów syberyjskich. Dodaj drobno posiekany lód do miski z mięsem mielonym, szybko wymieszaj masę, przykryj folią i wyślij do lodówki. Na tym etapie ważne jest, aby nie rozpraszać się i nie zapomnieć o obrabianym przedmiocie na stole, w przeciwnym razie lód stopi się, a efekt nie będzie taki sam.
po 30 minutach farsz do pierogów jest w pełni gotowy do pracy. Zbierz całą rodzinę i ugotuj prawdziwe domowe pierogi.
jak prawidłowo przygotować lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g