mielone pierogi wołowe i wieprzowe

domowe mięso mielone na idealne pierogi to najlepszy przepis! Mięso mielone na pierogi wołowe i wieprzowe wydaje się czymś nierealistycznie skomplikowanym, ale ta opinia jest błędna. Przygotowanie pozornie skomplikowanego dania jest bardzo proste. Trochę wolnego czasu, dobra maszynka do mięsa i pierogi są prawie gotowe. Ujawnimy cechy gotowania mięsa mielonego i sekrety syberyjczyków - prawdziwych koneserów w dziedzinie pierogów.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

domowe mięso mielone na pierogi-kęs jest naturalny, nadaje się nawet do menu dla dzieci. Pierwszą rzeczą, od której zaczyna się proces gotowania, jest zakup mięsa. Lepiej jest, jeśli jest to połączenie chudej wołowiny i wystarczająco tłustej wieprzowiny.

mięso jest dobrze umyte, odcinamy z niego folie i części tkanki łącznej, kroimy na małe kawałki. Przewiń przygotowane mięso w maszynce do mięsa z drobnym rusztem. Jeśli planujesz podawać pierogi małym dzieciom lub po prostu chcesz uzyskać delikatniejszą konsystencję nadzienia, ponownie przewiń mięso mielone w maszynce do mięsa. Nie potrwa to zbyt długo, ale wynik mile zaskoczy.

obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz ręcznikiem. Zetrzyj przygotowane warzywa na drobnej tarce i wymieszaj ze skręconym mięsem, aż uzyskasz najbardziej jednorodną konsystencję. Możesz przewijać cebulę i czosnek w maszynce do mięsa, sposób siekania warzyw zależy od indywidualnych preferencji. Po tarciu można je wyczuć w gotowych pierogach w małych kawałkach, po zmieleniu w maszynce do mięsa będą zauważalne tylko w smaku. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i inne ulubione przyprawy, jeśli są takie, ponownie wymieszaj masę. Wyślij mięso mielone do lodówki na 15-20 minut przed ostatnim etapem.

mięso mielone jest nieco schłodzone po wszystkich czynnościach mielenia i wielokrotnego mieszania i jest gotowe do dodania tajnego składnika. W środku są suche pierogi, które nie są zbyt przyjemne, o wiele lepiej, gdy podczas gotowania w środku tworzy się przepyszny bulion. Zwykły kruszony lód pomoże osiągnąć ten efekt. Nieoczekiwanie, ale właśnie w tym tkwi sekret prawdziwych, najsmaczniejszych pierogów syberyjskich. Dodaj drobno posiekany lód do miski z mięsem mielonym, szybko wymieszaj masę, przykryj folią i wyślij do lodówki. Na tym etapie ważne jest, aby nie rozpraszać się i nie zapomnieć o obrabianym przedmiocie na stole, w przeciwnym razie lód stopi się, a efekt nie będzie taki sam.

po 30 minutach farsz do pierogów jest w pełni gotowy do pracy. Zbierz całą rodzinę i ugotuj prawdziwe domowe pierogi.

jak prawidłowo przygotować lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g

Podobne przepisy