skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i zacznij gotować. Najpierw połącz kefir i śmietanę w głębokiej misce. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej wybrać co najmniej 20 %. Kefir nadaje się również do dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej wybrać nie całkowicie beztłuszczowy. Wymieszaj kefir i śmietanę w misce, aż będą gładkie.
odmierz sodę, wlej ją do mieszanki kefiru i śmietany, wymieszaj i pozostaw na dziesięć minut. Reakcja będzie aktywna, a my w tym czasie stopimy masło. Zrób to wygodnie w kuchence mikrofalowej. Jeszcze lepiej rozpuść masło wcześniej, aby miało czas na ostygnięcie. Jeśli nie można tego zrobić z wyprzedzeniem, chłodzimy masło do temperatury pokojowej, a dopiero potem wlewamy je do mieszanki kefirowo-kwaśnej śmietany. Mieszać.
dodaj sól i cukier granulowany, ponownie mieszaj. Nie zapomnij posmakować i w razie potrzeby dodać trochę więcej soli lub cukru.
przesiej mąkę pszenną do osobnej miski. Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto. Dodaj mąkę do mieszanki kefirowo-śmietanowej w małych porcjach, mieszając. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Być może, w zależności od jakości i odmiany, mąka będzie potrzebować trochę mniej lub trochę więcej. Nie musisz niepotrzebnie zatykać ciasta mąką. Nie powinno być fajne jak na pierogach - powinno być miękkie i posłuszne.
z ciasta formujemy okrągłą Kolobok, kładziemy na dnie miski, a na górze zamykamy Pojemnik czystym bawełnianym lub lnianym ręcznikiem. Zostawiamy go w tej formie na piętnaście do dwudziestu minut. Gdy czas minie, ciasto będzie całkowicie gotowe do zrobienia z niego chaczapuri.
kulinarne arcydzieła! Pyszne chaczapuri!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g