ciasto khachapuri na kefirze

dostaniesz pyszne chaczapuri nawet bez matsoniego-spróbuj . Ciasto na chaczapuri na kefirze jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Oczywiście tradycyjnie ciasto do tego rodzaju wypieków jest przygotowywane z matzoni. Ale jeśli nie ma matzoni, możesz znaleźć zamiennik, na przykład wymieszać kefir i śmietanę w stosunku 1:1. Ciasto jest miękkie, gładkie, posłuszne, a chaczapuri jest pyszne i przewiewne.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 38 g
289 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i zacznij gotować. Najpierw połącz kefir i śmietanę w głębokiej misce. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej wybrać co najmniej 20 %. Kefir nadaje się również do dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej wybrać nie całkowicie beztłuszczowy. Wymieszaj kefir i śmietanę w misce, aż będą gładkie.

odmierz sodę, wlej ją do mieszanki kefiru i śmietany, wymieszaj i pozostaw na dziesięć minut. Reakcja będzie aktywna, a my w tym czasie stopimy masło. Zrób to wygodnie w kuchence mikrofalowej. Jeszcze lepiej rozpuść masło wcześniej, aby miało czas na ostygnięcie. Jeśli nie można tego zrobić z wyprzedzeniem, chłodzimy masło do temperatury pokojowej, a dopiero potem wlewamy je do mieszanki kefirowo-kwaśnej śmietany. Mieszać.

dodaj sól i cukier granulowany, ponownie mieszaj. Nie zapomnij posmakować i w razie potrzeby dodać trochę więcej soli lub cukru.

przesiej mąkę pszenną do osobnej miski. Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto. Dodaj mąkę do mieszanki kefirowo-śmietanowej w małych porcjach, mieszając. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Być może, w zależności od jakości i odmiany, mąka będzie potrzebować trochę mniej lub trochę więcej. Nie musisz niepotrzebnie zatykać ciasta mąką. Nie powinno być fajne jak na pierogach - powinno być miękkie i posłuszne.

z ciasta formujemy okrągłą Kolobok, kładziemy na dnie miski, a na górze zamykamy Pojemnik czystym bawełnianym lub lnianym ręcznikiem. Zostawiamy go w tej formie na piętnaście do dwudziestu minut. Gdy czas minie, ciasto będzie całkowicie gotowe do zrobienia z niego chaczapuri.

kulinarne arcydzieła! Pyszne chaczapuri!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy