skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj udka z kurczaka, osusz je, aby nie były zbyt wilgotne.
2. Wymieszaj suche przyprawy: imbir, sól, czarny pieprz. Możesz dodać więcej przypraw do swojego gustu-przypraw lub aromatycznych ziół. Suszony imbir można zastąpić świeżym, pocierając go na drobnej tarce.
3. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej udka, które należy wcześniej umieścić w odpowiednim pojemniku.
4. Obierz czosnek. Wyciśnij przez prasę, przetrzyj nią mięso.
5. Teraz natrzyj udka kurczaka ze wszystkich stron mieszanką przypraw.
6. Pozostaw mięso do marynowania przez co najmniej godzinę, ale jeśli nie masz czasu, możesz obejść się bez tego kroku.
7. Czas minął-włóż uda do torby, zalej je marynatą, lekko napompuj torbę (lepiej, aby nie stykała się z kurczakiem na górze) i zawiąż (jeśli dołączone klipsy nie nadają się do kuchenki mikrofalowej, możesz po prostu zawiązać torbę nitkami). Przebij również torbę w kilku miejscach, aby nie pękła podczas gotowania.
8. Połóż torbę na talerzu, najlepiej z bokami, a nie całkiem płasko. Oczywiście naczynia powinny być przeznaczone do kuchenki mikrofalowej.
9. Umieść naczynie w kuchence mikrofalowej, moc jest najwyższa, czas to 15 minut. Po tym czasie sprawdź mięso pod kątem gotowości - po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok. W razie potrzeby wydłuż czas o kolejne 5 do 10 minut.
10. Uda są gotowe-odstaw na kolejne 10 minut w piekarniku.
11. Wyjmij naczynie, pokrój torbę. Ostrożnie wyjmij z niego gotowe uda. Podawaj je na gorąco z ulubionym dodatkiem, warzywami, ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g