kurczak w kuchence mikrofalowej w torbie

pyszny i soczysty kurczak można gotować w kuchence mikrofalowej! Spróbuj! Uwielbiam gotować kurczaka w kuchence mikrofalowej, ponieważ nie lubię zapachu przypalonego tłuszczu z piekarnika. A poza tym nie trzeba myć tłustych naczyń) Kurczak z kuchenki mikrofalowej jest soczysty , delikatny, a dzięki przyprawom i sokowi pomarańczowemu jest bardzo aromatyczny! I bez szkodliwej Skórki ;)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Umyj udka z kurczaka, osusz je, aby nie były zbyt wilgotne.
2. Wymieszaj suche przyprawy: imbir, sól, czarny pieprz. Możesz dodać więcej przypraw do swojego gustu-przypraw lub aromatycznych ziół. Suszony imbir można zastąpić świeżym, pocierając go na drobnej tarce.
3. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej udka, które należy wcześniej umieścić w odpowiednim pojemniku.
4. Obierz czosnek. Wyciśnij przez prasę, przetrzyj nią mięso.
5. Teraz natrzyj udka kurczaka ze wszystkich stron mieszanką przypraw.
6. Pozostaw mięso do marynowania przez co najmniej godzinę, ale jeśli nie masz czasu, możesz obejść się bez tego kroku.
7. Czas minął-włóż uda do torby, zalej je marynatą, lekko napompuj torbę (lepiej, aby nie stykała się z kurczakiem na górze) i zawiąż (jeśli dołączone klipsy nie nadają się do kuchenki mikrofalowej, możesz po prostu zawiązać torbę nitkami). Przebij również torbę w kilku miejscach, aby nie pękła podczas gotowania.
8. Połóż torbę na talerzu, najlepiej z bokami, a nie całkiem płasko. Oczywiście naczynia powinny być przeznaczone do kuchenki mikrofalowej.
9. Umieść naczynie w kuchence mikrofalowej, moc jest najwyższa, czas to 15 minut. Po tym czasie sprawdź mięso pod kątem gotowości - po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok. W razie potrzeby wydłuż czas o kolejne 5 do 10 minut.
10. Uda są gotowe-odstaw na kolejne 10 minut w piekarniku.
11. Wyjmij naczynie, pokrój torbę. Ostrożnie wyjmij z niego gotowe uda. Podawaj je na gorąco z ulubionym dodatkiem, warzywami, ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy