Wielkopostne ciasto Napoleona
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej mąkę do dużego pojemnika. Wlej tam olej roślinny, a także sodę i kwas cytrynowy z solą. Zaczynamy mieszać, a następnie ugniatać ciasto. Ciasto Napoleon wymaga dość dobrych umiejętności w przygotowywaniu wypieków, a nie tylko ze względu na ciasto. Tę mieszaninę musimy ugniatać w szybkim tempie, ale robiąc to pilnie.
ciasto zbijamy w kulkę i tak zostawiamy w zamkniętej misce, którą wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjściu z lodówki kulkę ciasta dzieli się na dokładnie kilkanaście porcji. Jedna porcja jest zwijana w naleśnik o średnicy około 30 centymetrów, podczas gdy reszta wraca do lodówki.
Rozgrzej piekarnik i rozłóż ciasto na blasze do pieczenia, nadając mu pożądany kształt. Półfabrykat ciasta powinien wytrzymać w piecu, dopóki nie nabierze lekkiego rumienia. Powtarzamy historię z każdym ciastem.
osobnym tematem ciasta jest krem, to jego najważniejsza część. Przygotowanie zaczynamy od obrania migdałów parzonych we wrzącej wodzie. Posiekaj orzech i wymieszaj w półtora litra wrzącej wody, na parze z cukrem. Wymieszaj to wszystko i zagotuj. Następnie dodaj semolinę do mieszanki i kontynuuj gotowanie, aż krem stanie się gęsty. Odetnij skórkę z cytryny i pokrój na kawałki, skórkę i samą cytrynę, wcześniej oszczędzoną z białej części skóry. Zmiel te kawałki razem i połącz powstałą gnojowicę z chudym kremem. Posyp cukrem waniliowym i ubij. Na tym etapie powinieneś również zakopać w nim Okap waniliowy, jeśli chcesz.
ciasta są gotowe i krem też, teraz przechodzimy do składania ciasta w kawałkach. Smarujemy każde ciasto, nie skąpiąc się na śmietanie, a następnie układamy jedno na drugim. Nie dodajemy ostatniego ciasta, ale przenosimy je na okruchy i posypujemy ostatnią warstwą kremu. Ciasto zajmie dużo czasu, zanim jego ciasta staną się wilgotne od kremu. Daj im pół dnia,a Spędzony Czas się opłaci.
ciasto zbijamy w kulkę i tak zostawiamy w zamkniętej misce, którą wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjściu z lodówki kulkę ciasta dzieli się na dokładnie kilkanaście porcji. Jedna porcja jest zwijana w naleśnik o średnicy około 30 centymetrów, podczas gdy reszta wraca do lodówki.
Rozgrzej piekarnik i rozłóż ciasto na blasze do pieczenia, nadając mu pożądany kształt. Półfabrykat ciasta powinien wytrzymać w piecu, dopóki nie nabierze lekkiego rumienia. Powtarzamy historię z każdym ciastem.
osobnym tematem ciasta jest krem, to jego najważniejsza część. Przygotowanie zaczynamy od obrania migdałów parzonych we wrzącej wodzie. Posiekaj orzech i wymieszaj w półtora litra wrzącej wody, na parze z cukrem. Wymieszaj to wszystko i zagotuj. Następnie dodaj semolinę do mieszanki i kontynuuj gotowanie, aż krem stanie się gęsty. Odetnij skórkę z cytryny i pokrój na kawałki, skórkę i samą cytrynę, wcześniej oszczędzoną z białej części skóry. Zmiel te kawałki razem i połącz powstałą gnojowicę z chudym kremem. Posyp cukrem waniliowym i ubij. Na tym etapie powinieneś również zakopać w nim Okap waniliowy, jeśli chcesz.
ciasta są gotowe i krem też, teraz przechodzimy do składania ciasta w kawałkach. Smarujemy każde ciasto, nie skąpiąc się na śmietanie, a następnie układamy jedno na drugim. Nie dodajemy ostatniego ciasta, ale przenosimy je na okruchy i posypujemy ostatnią warstwą kremu. Ciasto zajmie dużo czasu, zanim jego ciasta staną się wilgotne od kremu. Daj im pół dnia,a Spędzony Czas się opłaci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g