ciasto Wielkopostne Napoleon

z tym ciastem pokochasz dietę! Ciasto wielkopostne Napoleon-specjalnie dla tych, którzy poszczą lub dbają o figurę!
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 74 % 55 g
359 kcal
IG: 2 / 18 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 25 min
wlej mąkę do dużego pojemnika. Wlej tam olej roślinny, a także sodę i kwas cytrynowy z solą. Zaczynamy mieszać, a następnie ugniatać ciasto. Ciasto Napoleon wymaga dość dobrych umiejętności w przygotowywaniu wypieków, a nie tylko ze względu na ciasto. Tę mieszaninę musimy ugniatać w szybkim tempie, ale robiąc to pilnie.

ciasto zbijamy w kulkę i tak zostawiamy w zamkniętej misce, którą wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjściu z lodówki kulkę ciasta dzieli się na dokładnie kilkanaście porcji. Jedna porcja jest zwijana w naleśnik o średnicy około 30 centymetrów, podczas gdy reszta wraca do lodówki.

Rozgrzej piekarnik i rozłóż ciasto na blasze do pieczenia, nadając mu pożądany kształt. Półfabrykat ciasta powinien wytrzymać w piecu, dopóki nie nabierze lekkiego rumienia. Powtarzamy historię z każdym ciastem.

osobnym tematem ciasta jest krem, to jego najważniejsza część. Przygotowanie zaczynamy od obrania migdałów parzonych we wrzącej wodzie. Posiekaj orzech i wymieszaj w półtora litra wrzącej wody, na parze z cukrem. Wymieszaj to wszystko i zagotuj. Następnie dodaj semolinę do mieszanki i kontynuuj gotowanie, aż krem stanie się gęsty. Odetnij skórkę z cytryny i pokrój na kawałki, skórkę i samą cytrynę, wcześniej oszczędzoną z białej części skóry. Zmiel te kawałki razem i połącz powstałą gnojowicę z chudym kremem. Posyp cukrem waniliowym i ubij. Na tym etapie powinieneś również zakopać w nim Okap waniliowy, jeśli chcesz.

ciasta są gotowe i krem też, teraz przechodzimy do składania ciasta w kawałkach. Smarujemy każde ciasto, nie skąpiąc się na śmietanie, a następnie układamy jedno na drugim. Nie dodajemy ostatniego ciasta, ale przenosimy je na okruchy i posypujemy ostatnią warstwą kremu. Ciasto zajmie dużo czasu, zanim jego ciasta staną się wilgotne od kremu. Daj im pół dnia,a Spędzony Czas się opłaci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy