skład / składniki
metoda gotowania
ciasto można ugniatać rękami lub techniką - i tak, i tak okazuje się prawie idealne, ale w drugim przypadku oszczędza wysiłek i czas. Jeśli nie ma wypiekacza do chleba, po prostu zagniataj ciasto rękami, aż będzie elastyczne. Zaczynamy...
przesiej mąkę pszenną do miski wypiekacza do chleba. Pomoże to pozbyć się zanieczyszczeń i nasyci je tlenem, który następnie nada ciastu elastyczną strukturę. W środku powstałego wzgórza mąki robimy małe zagłębienie i wlewamy tam zimne mleko. Dodaj mieszaninę do smaku i dodaj sodę oczyszczoną, którą należy zgasić octem stołowym. Dodany proszek do pieczenia puszy ciasto, a pierogi są duże, przewiewne, soczyste.
szczelnie zamknij pokrywę maszyny do chleba i ustaw żądany program, najczęściej cykl "ciasto na makaron"nadaje się do idealnego ciasta na pierogi. Już po 14 minutach będzie gotowe elastyczne, plastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk i boków naczyń i doskonale się formuje. Aby kontrolować proces ugniatania, możesz zatrzymać urządzenie w połowie cyklu i otworzyć pokrywę, zajrzeć do środka. Jeśli mąka pozostaje niewykorzystana w rogach miski, możesz niezależnie skierować ją do środka pojemnika i ponownie uruchomić Wypiekacz do chleba.
po całkowitym zakończeniu procesu wyjmujemy gotowe ciasto i kładziemy je na stole lub desce do krojenia posypanej mąką. Lekko ugniatamy go ręcznie, zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie masa dojrzewa, zagęszcza się i stabilizuje. W tym stanie wygodniej jest z nim pracować.
wyjmujemy ciasto na pierogi w mleku z lodówki, kroimy i nadziewamy. Nadzienie może być dowolne: świeże owoce (wiśnie, truskawki, porzeczki), twaróg z rodzynkami (lub bez), gotowane ziemniaki (z grzybami, ze smażoną cebulą, z ziołami). Nawiasem mówiąc, ciasto na mleku może być używane nie tylko do pierogów, ale także do pierogów.
formujemy pierogi i cieszymy się procesem i rezultatem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g