ciasto na pierogi na mleku

całe wypełnienie pozostanie w środku! Idealne ciasto! Ciasto na pierogi w mleku można zagnieść rękami lub w wypiekaczu do chleba. Proste produkty i oszczędność czasu na procesie ugniatania pozwolą częściej rozpieszczać siedem pierogów z różnymi nadzieniami. Delikatne i elastyczne ciasto jest idealne w pracy, nie pęka ani nie rozpada się podczas gotowania.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 80 % 40 g
212 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciasto można ugniatać rękami lub techniką - i tak, i tak okazuje się prawie idealne, ale w drugim przypadku oszczędza wysiłek i czas. Jeśli nie ma wypiekacza do chleba, po prostu zagniataj ciasto rękami, aż będzie elastyczne. Zaczynamy...

przesiej mąkę pszenną do miski wypiekacza do chleba. Pomoże to pozbyć się zanieczyszczeń i nasyci je tlenem, który następnie nada ciastu elastyczną strukturę. W środku powstałego wzgórza mąki robimy małe zagłębienie i wlewamy tam zimne mleko. Dodaj mieszaninę do smaku i dodaj sodę oczyszczoną, którą należy zgasić octem stołowym. Dodany proszek do pieczenia puszy ciasto, a pierogi są duże, przewiewne, soczyste.

szczelnie zamknij pokrywę maszyny do chleba i ustaw żądany program, najczęściej cykl "ciasto na makaron"nadaje się do idealnego ciasta na pierogi. Już po 14 minutach będzie gotowe elastyczne, plastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk i boków naczyń i doskonale się formuje. Aby kontrolować proces ugniatania, możesz zatrzymać urządzenie w połowie cyklu i otworzyć pokrywę, zajrzeć do środka. Jeśli mąka pozostaje niewykorzystana w rogach miski, możesz niezależnie skierować ją do środka pojemnika i ponownie uruchomić Wypiekacz do chleba.

po całkowitym zakończeniu procesu wyjmujemy gotowe ciasto i kładziemy je na stole lub desce do krojenia posypanej mąką. Lekko ugniatamy go ręcznie, zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie masa dojrzewa, zagęszcza się i stabilizuje. W tym stanie wygodniej jest z nim pracować.

wyjmujemy ciasto na pierogi w mleku z lodówki, kroimy i nadziewamy. Nadzienie może być dowolne: świeże owoce (wiśnie, truskawki, porzeczki), twaróg z rodzynkami (lub bez), gotowane ziemniaki (z grzybami, ze smażoną cebulą, z ziołami). Nawiasem mówiąc, ciasto na mleku może być używane nie tylko do pierogów, ale także do pierogów.

formujemy pierogi i cieszymy się procesem i rezultatem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy