Ural jest uważany za miejsce narodzin pierogów - stamtąd to danie trafiło do kuchni rosyjskiej. Jednak podobne potrawy istnieją w kuchniach wielu narodów i noszą różne nazwy, na przykład w Chinach jest to baozi, na Kaukazie - Manta i chinkali, we Włoszech - ravioli. Pierogi są najczęściej gotowane, ale można je również smażyć, piec lub gotować na parze. Więc zrozumiemy to...
Jakie to idealne ciasto na pierogi?
trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ istnieje ogromna liczba przepisów. Proporcje i składniki mogą się różnić, nawet konsystencja gotowego ciasta. Najważniejsze pozostaje niezmienione-ciasto powinno być elastyczne, posłuszne, powinno się cienko rozwałkować, nie rozerwać podczas rzeźbienia i dalszego gotowania.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na pierogi:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
aby ciasto było delikatniejsze, ugniata się je w mleku i maśle. Ten ostatni jest często zastępowany roślinami-słonecznikiem lub oliwą. Zamiast wody i mleka można użyć:
- kefir lub jogurt
- ryazhenka
- serum
- woda mineralna
jeśli dodasz kurkumę do ciasta, nabierze pięknego żółtego koloru. Możesz również dodać drobno posiekane suszone lub świeże zioła. Pierogi w tym przypadku będą wyglądać oryginalnie i nabiorą ciekawego smaku.
wydawałoby się, że zwykłe ciasto, ale co za przestrzeń dla kreatywności i kulinarnych eksperymentów!
jaką mąkę wybrać do ciasta?
w klasycznym przepisie ciasto na pierogi składa się z mąki pszennej, wody, jajek i soli. W takim przypadku mąkę należy wybrać najwyższej jakości, o wysokim poziomie glutenu. Dzięki temu ciasto będzie giętkie i śnieżnobiałe. Ale są przepisy, które dodają inne rodzaje mąki, takie jak:
- żytnia
- gryka
- ryżowa
- kukurydza
istnieją opcje przygotowania ciasta wyłącznie z jednego z wymienionych rodzajów mąki. Pierogi z takiego ciasta są szczególnie odpowiednie dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Te rodzaje mąki zawierają mniej glutenu (lub wcale), więc trudniej jest pracować z ciastem, a gotowe produkty gorzej zachowują swój kształt. Pierogi z takiego ciasta zaleca się gotować na parze, ale czasami są gotowane.
pięć najszybszych przepisów na ciasto na pierogi:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na pierogi proste i szybkie | 10 min | 230 | +91 |
ciasto na pierogi na kefirze | 20 min | 230 | +53 |
ciasto parzone na pierogi na wrzącej wodzie z jajkiem | 25 min | 230 | +34 |
ciasto na pierogi w maszynie do chleba | 30 min | 193 | +151 |
ciasto na pierogi na wodzie mineralnej | 30 min | 236 | +56 |
o czym należy pamiętać podczas gotowania
w dawnych czasach przepisy na udane ciasto na pierogi i sekrety gotowania były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Znając małe sztuczki, przygotowanie dobrego ciasta nie jest trudne:
- mąkę należy przesiać, aby była nasycona tlenem, a ciasto okazało się bardziej puszyste i delikatne,
woda, mleko lub inny wskazany płyn należy stosować na ciepło, z wyłączeniem przepisów na ciasto parzone na pierogi, - ciasto na pierogi należy dobrze zagnieść, aż będzie gładkie: zaleca się ugniatanie przez co najmniej 10 minut,
- ciasto musi koniecznie odpoczywać przez pół godziny, aby składniki dobrze się ze sobą łączyły, a gluten pęczniał. W rezultacie ciasto będzie bardziej miękkie i posłuszne w pracy.