ciasto na pierogi z mąki ryżowej

pyszne ciasto na pachnące i piękne pierogi! Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw nie tylko w naszym kraju. Przygotowywane są z ciasta o różnym składzie, stosuje się przyprawy i barwniki, z różnych odmian i rodzajów mąki: pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej i gryczanej. Pozwala to nie tylko urozmaicić menu i wprowadzić nowe smaki do zwykłego dania, ale także daje możliwość skosztowania tego pysznego i satysfakcjonującego Dania tym osobom, które ze względów zdrowotnych przestrzegają specjalnej diety lub diety.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 75 % 38 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto na pierogi. Mąka ryżowa oczywiście nie jest tak posłuszna w pracy jak mąka pszenna, trochę trudniej jest zagnieść ciasto na pierogi. Dlatego jeśli nie ma ograniczenia glutenu, należy go wymieszać z pszenicą, a ciasto przygotować w zwykły sposób na pierogi. Przy użyciu tylko mąki ryżowej proces gotowania jest inny. I nie wszyscy lubią takie ciasto. Jak to zrobić-wybór należy do ciebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i jajko. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej wodę. Na koniec dodaj olej roślinny. Zagnieść ciasto. Będziesz musiał dokładnie zagnieść ciasto, aby stało się elastyczne i gładkie. Ciasto z mąki ryżowej wydaje się mniej strome niż ciasto z mąki pszennej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę. Osiągnie pożądaną konsystencję. Cząsteczki mąki ryżowej wchłoną całą wilgoć, a ciasto stanie się gęstsze i bardziej strome.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto z mąki ryżowej jest gotowe. Możesz przejść do gotowania i gotowania pierogów. Pierogi z takiego ciasta są smaczniejsze, ciasto jest bardzo cienkie i nie pęka podczas gotowania. Aby nie przyklejał się do rąk podczas toczenia, ręce należy zanurzyć w mące ryżowej. Takie ciasto nadaje się nie tylko do pierogów mięsnych, ale także z każdym innym nadzieniem. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy