twarożek śmietankowy do ciasta

wszechstronny, gęsty, prosty i pyszny! Krem z twarogu na ciasto jest przygotowywany w bardzo prosty sposób. Najważniejsze jest, aby wziąć odpowiednie składniki. I możesz użyć takiego kremu do ciast, ciast, deserów, a nawet jako nadzienia do naleśników.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 40 % 14 g
213 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śmietanę twarogową? Przygotuj wszystkie składniki. Śmietanę należy stosować z zawartością tłuszczu co najmniej 25% i bardzo zimną. W przeciwnym razie po prostu nie pęknie i pozostanie płynny. To nam nie odpowiada. Twaróg do kremu powinien być miękki i jednorodny. Jeśli tak nie jest, należy go przepuścić przez maszynę do mięsa lub przetrzeć przez sito, aby nadać mu jednolitą strukturę. Ilość cukru pudru można zmienić dla siebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź wygodną głęboką miskę do ubijania kremu. Włóż do niego wymaganą ilość śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jako słodzik dobrze jest użyć cukru pudru, aby szybciej rozpuścił się w śmietanie. Dodaj cukier puder do śmietany w misce. Ustaw mikser na małą prędkość na minutę, aby cukier puder miał czas na rozpuszczenie. Następnie włącz maksymalną prędkość i ubij tłustą śmietanę w puszystą śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowany miękki twaróg rozgnieć trochę trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie w małych porcjach dodaj śmietanę do twarogu i wymieszaj z twarogiem. Wygodnie jest to zrobić za pomocą trzepaczki, ale ręcznie. Na tym etapie nic nie jest konieczne, w przeciwnym razie krem stanie się płynny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo mieszaj całą bitą śmietanę z twarogiem. W razie potrzeby ilość twarogu można nieznacznie zmniejszyć lub zwiększyć. Śmietana twarogowa jest gotowa! Takim kremem można układać herbatniki, zbierając w ten sposób pyszne ciasto. Do warstwy możesz dodać jagody. Taki krem doskonale się z nimi połączy. Gotuj z przyjemnością!

do aromatyzowania kremu można użyć odrobiny waniliny.

ten krem ma bardzo delikatną konsystencję, ale dzięki bitej śmietanie pozostaje bujny i delikatny.

krem jest bardzo prosty w przygotowaniu, co z pewnością zachwyci początkujących kucharzy. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami ciast - czekoladą, naleśnikiem, miodem lub biszkoptem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy