ciasto na pierogi z kremem wiśniowym

Łatwy i niedrogi sposób gotowania dla wszystkich! Zagnieść ciasto na pierogi z wiśniami na wodzie z jajkiem. Jest łatwy do rzeźbienia, dobrze zachowuje swój kształt i, co najważniejsze, nie gotuje się podczas gotowania!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 89 % 54 g
179 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na pierogi z wiśniami? Przygotuj wszystkie produkty. W misce rozbij jajko i ubij je szczyptą soli trzepaczką lub widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej większość mąki do miski z jajkiem. Kolejną część będziemy mieszać stopniowo, obserwując konsystencję ciasta. W międzyczasie odłóż ją na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugniataj ciasto, ale nie próbuj zbyt mocno, ponieważ nie jest to ostateczna wersja. Po prostu upewnij się, że masa jest lepka, grudkowata - aby mąka zamoczyła się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj szklankę wody i wlej wrzącą wodę do ciasta. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz dodaj pozostałą mąkę w częściach i zagniataj ciasto o żądanej gęstości i konsystencji. I konieczne jest, aby ciasto nie przyklejało się do rąk, nie było zbyt strome, dobrze utrzymywało swój kształt. I możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy łyżka stanie się trudna do ugniatania, przenieś ciasto na stół i ugniataj rękami. Ciasto budyniowe jest nieprzylepne, miękkie, elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij pestki z wiśni. Dodaj cukier do wiśni. Jeśli masz wiśnie w puszkach, spuść z nich cały płyn.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wiśnie z cukrem. To będzie farsz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uformować pierogi, zwiń kiełbasę z części ciasta i pokrój na kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Każdą kulkę rozwałkuj wałkiem do ciasta, umieść nadzienie na środku i ściśnij krawędzie. Uformuj pierogi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz spędzić więcej czasu i zrobić pierogi z kręconą połtawską krawędzią-liną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj w ten sposób wszystkie pierogi. Aby nie sklejały się ze sobą i nie przylegały do powierzchni, połóż je na desce z mąki w pewnej odległości od siebie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Surowe pierogi można gotować na parze lub gotować we wrzącej osolonej wodzie. Jeśli gotujesz na parze, posmaruj ruszt do gotowania na parze olejem i ułóż pierogi. Gotuj przez 10-15 minut. Jeśli gotujesz, zagotuj wodę z solą, zanurz w niej pierogi i gotuj przez około 7 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotowe pierogi z wiśniami na talerze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj je ze śmietaną i dobrym humorem!

pierogi z wiśniami to wspaniałe letnie danie! A dzięki cudom zamrażania ten przepis jest dla nas dostępny przez cały rok. Powiem też, że z takim ciastem można gotować pierogi z dowolnymi nadzieniami, a także pierogi, również z dowolnymi nadzieniami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy