skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Twaróg może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Powinien być miękki i wilgotny. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dzięki temu drożdże aktywują się szybciej, a ciasto będzie rosło lepiej. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby wypełnić ją tlenem.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Wlej ciepłe mleko do miski. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 1-2 minuty, aby drożdże się obudziły.
Krok 3:
Roztop masło i dodaj do miski razem z twarogiem.
Krok 4:
Oddziel żółtka od białek i dodaj do ciasta. Dodaj sól. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Nie musisz od razu dodawać całej mąki. Może odejść trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 6:
Ciasto drożdżowe z twarogiem jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do rąk. Zostaw go w misce pod ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny, aby pasowało.
Krok 7:
Po pewnym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Użyj gotowego ciasta do swoich kulinarnych arcydzieł. Świetnie nadaje się do ciast, pasztecików lub bułek.
Krok 8:
Z tego ciasta zrobiłam ciasto z jabłkami i orzechami. Gotuj z przyjemnością!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g