ciasto drożdżowe z twarogiem

Najlepszy wybór na pyszne i aromatyczne domowe wypieki! Z drożdżowego ciasta twarogowego z twarogiem uzyskuje się miękkie, delikatne i aromatyczne produkty. Co więcej, możesz zrobić z niego wszystko: ciasta, bułki, bułki. Każde nadzienie pójdzie, ale bez nadzienia słodkie wypieki będą bardzo smaczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 63 % 34 g
271 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Twaróg może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Powinien być miękki i wilgotny. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dzięki temu drożdże aktywują się szybciej, a ciasto będzie rosło lepiej. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby wypełnić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Wlej ciepłe mleko do miski. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 1-2 minuty, aby drożdże się obudziły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i dodaj do miski razem z twarogiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel żółtka od białek i dodaj do ciasta. Dodaj sól. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Nie musisz od razu dodawać całej mąki. Może odejść trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto drożdżowe z twarogiem jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do rąk. Zostaw go w misce pod ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny, aby pasowało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pewnym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Użyj gotowego ciasta do swoich kulinarnych arcydzieł. Świetnie nadaje się do ciast, pasztecików lub bułek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z tego ciasta zrobiłam ciasto z jabłkami i orzechami. Gotuj z przyjemnością!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy