skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowy krem do ciasta? Aby przygotować, weź przestronną miskę do ubijania i wlej do niej wymaganą ilość śmietany o zawartości tłuszczu 33-35 %. Jeśli weźmiesz go z mniejszą zawartością tłuszczu, nie pękną. Śmietanę należy schłodzić do temperatury 3-5 stopni. Pożądane jest, aby miska i trzepaczka były również zimne. Dlatego włóż je wcześniej do lodówki.
Krok 2:
Odmierz potrzebną ilość cukru pudru. Lepiej nie brać cukru, ponieważ nie będzie miał czasu na rozpuszczenie się w śmietanie. Cukier puder można również przygotować w domu za pomocą stacjonarnego blendera.
Krok 3:
Zacznij ubijać śmietanę na małych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Po tym, jak cały proszek jest w śmietanie, trzymaj mikser w ten sam sposób, bez małej prędkości przez minutę. W tym czasie cukier puder dobrze rozpuści się w śmietanie.
Krok 4:
Następnie osiągnij maksymalną prędkość miksera i ubijaj śmietanę przez 2-3 minuty. Gotowość bitej śmietany określ na oko. Jeśli nie masz pewności, zatrzymaj mikser i zobacz konsystencję. Powinien być bujny i stabilny. Ilość kremu zwiększy objętość 2 razy. Gotowy krem dobrze zachowuje swój kształt i nie płynie. Jeśli na tym etapie kontynuujesz ubijanie, śmietana wyrzuci wodę i powstanie masło.
Krok 5:
Gotowy krem może być używany do nakładania warstw i dekorowania ciast lub ciast. Aby uzyskać kolorowy krem, Dodaj do niego kilka kropli barwnika spożywczego. Nie warto przechowywać takiego kremu osobno. Lepiej ugotuj go w razie potrzeby. Ubiliśmy śmietanę, złożyliśmy ciasto i włożyliśmy do lodówki do namoczenia. W gotowym cieście ten krem jest bardzo smaczny i delikatny. Ta ilość śmietany wystarcza na ciasto o wadze około 2 kg. Gotuj z przyjemnością!
jeśli chcesz ubić dużą ilość śmietany, najlepiej zrobić to w 2-3 dawkach. Śmietana po ubiciu bardzo zwiększa objętość i może zacząć się rozpryskiwać. W misce o pojemności 3-3,5 litra można ubić 400-600 gramów śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g