kremowy krem do ciasta gęsty

pyszny i bardzo delikatny krem do każdego deseru. Krem jest łatwy i prosty do zrobienia w domu. Ale bez doświadczenia może się nie udać-nie zostanie pobity lub przerwany i otrzymasz olej. Nawet tak prosta sprawa ma swoje sekrety i subtelności.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 57 % 29 g
węglowodany 39 % 20 g
343 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowy krem do ciasta? Aby przygotować, weź przestronną miskę do ubijania i wlej do niej wymaganą ilość śmietany o zawartości tłuszczu 33-35 %. Jeśli weźmiesz go z mniejszą zawartością tłuszczu, nie pękną. Śmietanę należy schłodzić do temperatury 3-5 stopni. Pożądane jest, aby miska i trzepaczka były również zimne. Dlatego włóż je wcześniej do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz potrzebną ilość cukru pudru. Lepiej nie brać cukru, ponieważ nie będzie miał czasu na rozpuszczenie się w śmietanie. Cukier puder można również przygotować w domu za pomocą stacjonarnego blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać śmietanę na małych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Po tym, jak cały proszek jest w śmietanie, trzymaj mikser w ten sam sposób, bez małej prędkości przez minutę. W tym czasie cukier puder dobrze rozpuści się w śmietanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie osiągnij maksymalną prędkość miksera i ubijaj śmietanę przez 2-3 minuty. Gotowość bitej śmietany określ na oko. Jeśli nie masz pewności, zatrzymaj mikser i zobacz konsystencję. Powinien być bujny i stabilny. Ilość kremu zwiększy objętość 2 razy. Gotowy krem dobrze zachowuje swój kształt i nie płynie. Jeśli na tym etapie kontynuujesz ubijanie, śmietana wyrzuci wodę i powstanie masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy krem może być używany do nakładania warstw i dekorowania ciast lub ciast. Aby uzyskać kolorowy krem, Dodaj do niego kilka kropli barwnika spożywczego. Nie warto przechowywać takiego kremu osobno. Lepiej ugotuj go w razie potrzeby. Ubiliśmy śmietanę, złożyliśmy ciasto i włożyliśmy do lodówki do namoczenia. W gotowym cieście ten krem jest bardzo smaczny i delikatny. Ta ilość śmietany wystarcza na ciasto o wadze około 2 kg. Gotuj z przyjemnością!

jeśli chcesz ubić dużą ilość śmietany, najlepiej zrobić to w 2-3 dawkach. Śmietana po ubiciu bardzo zwiększa objętość i może zacząć się rozpryskiwać. W misce o pojemności 3-3,5 litra można ubić 400-600 gramów śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy