sekretem domowego ciasta drożdżowego (aby było miękkie, delikatne, elastyczne i dobrze rosło podczas pieczenia) jest długie ugniatanie. Najbardziej udanym przepisem na ciasto maślane jest ten, który jest przygotowywany w wypiekaczu do chleba w trybie trwającym co najmniej dwie godziny.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na ciasto maślane:
| Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
|---|---|---|---|---|
| cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
| mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
| masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
| suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
| mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
Co to jest ciasto maślane?
zgodnie z klasyczną definicją ciasto maślane musi koniecznie zawierać cukier i tłuszcze w objętości co najmniej 14 procent całkowitej masy mąki. Pozostałe produkty w nim mogą być absolutnie dowolne, to:
- wszystkie mleczne
- jajka lub proszek jajeczny
- wszelkie wypełniacze, takie jak dżem, orzechy, suszone owoce, świeże jagody i tak dalej
- drożdże (świeże lub suche)
nasze babcie mogą powiedzieć, jak zrobić ciasto maślane w domu. Będą mówić, że ciasto na muffinki kocha ręce - i będą mieli rację. W końcu to babcie mają takie wypieki, które są najsmaczniejsze. Tłumaczy się to nie tylko wysiłkiem i umiejętnościami, ale także pewnym nastrojem, dobrym nastrojem - spróbuj rzucić skandal obok rosnącego ciasta, zobaczysz, co się stanie w końcu.
pięć najszybszych przepisów na ciasto maślane w domu:
| nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
|---|---|---|---|
| ciasto gubadia | 30 min | 296 | +32 |
| ciasto na śmietanie bez drożdży | 30 min | 318 | +81 |
| ciasto drożdżowe na wodzie i proszku do pieczenia | 35 min | 272 | +14 |
| francuskie ciasto drożdżowe | 45 min | 360 | +26 |
| francuskie ciasto domowe | 50 min | 357 | +52 |
porady i wskazówki :
- pamiętaj, aby przesiać mąkę na ciasto maślane
- Nie bierz babeczek ze złym humorem