skład / składniki
metoda gotowania
aby rano uzyskać słodkie wypieki, zaczynamy przygotowania wieczorem. W dużej misce wymieszaj jajka, żółtka, cukier i dodaj ciepłe mleko. Dodaj stopione masło i żywe drożdże. Na tym etapie ważne jest przestrzeganie reżimu temperaturowego mleka. Jeśli jest zbyt zimno, drożdże mogą nie działać, a wręcz przeciwnie, gotują się na gorąco. Idealna temperatura to -22 aby twoja ręka była wygodna.
drożdże rozcieńczyć w mieszance mleka i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Jeśli w kuchni jest zimno, możesz umieścić miskę w wyłączonym piekarniku, co ochroni ciasto przed przeciągami i spadkiem temperatury.
po 10-12 godzinach lekko podgrzej koniak i wlej go do dobrze dopasowanej mieszanki. Dodaj cukier waniliowy i sól. Przesiej mąkę, lepiej zrobić to kilka razy, aby ciasto było puszyste i puszyste. W małych porcjach dodajemy mąkę do ciasta, stale mieszając widelcem lub mikserem z nasadkami do ciasta. Nie zwiększaj ilości mąki, ciasto na stopionym mleku okazuje się lepkie i lepkie, ale tak powinno być. Dodając mąkę do gęstej konsystencji, istnieje duże ryzyko zatkania ciasta i uzyskania twardych, słabo rosnących wypieków.
po dodaniu całej mąki ugniataj ciasto rękami przez 15 minut. Aby mniej przylegał do dłoni, możesz nasmarować je bezwonnym olejem roślinnym. Nie dodajemy mąki, ciasto pozostanie lepkie i lepkie.
przykryj miskę ciasta folią spożywczą i poczekaj, aż będzie pasować i wzrośnie 2-3 razy. Zwykle zajmuje to 1-1, 5 godziny.
ciasto na roztopionym mleku jest gotowe. Rozprowadzamy go w przygotowanych formach, uzupełniamy suszonymi owocami, orzechami, kandyzowanymi owocami i innymi nadzieniami do smaku i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez kolejne 25 minut w 180 stopniach. Gotowość kontrolujemy wykałaczką, czas może się różnić w zależności od objętości i kształtu pieczenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g
- Ghee milk - 84 kcal/100g